Heather Morrisin uutuuskirja Kolme sisarta syntyi tositarinasta

Kolme sisarta -romaani perustuu tositarinaan Cibistä, Magdasta ja Liviasta, jotka lupasivat toisilleen selviävänsä Auschwitzista elossa.

Miljoonia kappaleita myyneiden menestysteosten Auschwitzin tatuoijan ja Cilkan tarinan kirjoittajan Heather Morrisin odotettu uutuuskirja Kolme sisarta ilmestyy tammikuussa 2022. Kuten aiemmatkin kirjailijan teokset, myös Kolme sisarta perustuu tositarinaan.

Kolme sisarta Auschwitzissa

Kirjailija kertoo saaneensa idean Kolmeen sisareen keskusteltuaan 93-vuotiaan Livian kanssa. Livia otti yhteyttä Morrisiin ja kutsui hänet kotiinsa kuulemaan tarinan Liviasta ja hänen siskoistaan Magdasta ja Cibistä, heidän selviytymisestään holokaustista, paosta kuolemanmarssista ja asettumisesta Israeliin. Siitä syntyi romaani Kolme sisarta.

Kun natsit lähettivät 15-vuotiaan Livian Auschwitziin vuonna 1942, hänen isosiskonsa, 19-vuotias Cibi päätti lähteä siskonsa mukaan suojellakseen häntä tai kohdatakseen kuoleman yhdessä. Siskokset olivat Auschwitzissa yhdessä kolme vuotta ja kolme kuukautta. Keskimmäinen sisar Magda piileskeli äitinsä ja isoisänsä kanssa naapurin ullakolla, kunnes natsit tulivat hakemaan loputkin hänen perheestään. Magda pakeni metsään, mutta joutui myös lopulta Auschwitziin vuonna 1944. Auschwitzissa sisaret lupasivat toisilleen selviävänsä sieltä elossa – ja niin he tekivät.

Livia otti yhteyttä Heather Morrisiin luettuaan Auschwitzin tatuoijan, sillä hän tunnisti kirjasta tutun nimen: Lale Sokolovin suuri rakkaus Gita oli kotoisin samasta kylästä kuin Livia siskoineen. Livia siis tunsi Gitan; he kävivät samaa koulua.

Morris halusi kertoa siskosten tarinan. “Näkisittepä millaisen reaktion sain kun he lukivat käsikirjoituksen. Tässä on heidän tarinansa, heidän elämänsä paperille painettuna, juuri niin kuin he halusivat”, Morris kertoo. Siskoksista Livia ja Magda ovat edelleen elossa. Cibi menehtyi vuonna 2014.

Livia, Cibi ja Magda vuonna 1947.
Heather Morris kertoo kirjastaan Kolme sisarta.
Jaa:

Lisää juttuja:

“Tyttöjen Bonnie & Clyde”, jatkoa Murhat ja mindfulnessille ja muita alkukesän dekkariuutuuksia

Alkukesän ja loppukevään dekkariuutuuksissa ovat Hannah Deitchin esikoisteos Tappaja-ainesta, Lynn Messinan 1800-luvun alun Englantiin sijoittuva Katala esitys ja Benjamin Stevensonin humoristinen Kuka tahansa tässä junassa voi olla syyllinen.

Tällä viikolla julkaistaan Lasiavain-palkitun Tove Alsterdalin Salakäytävä. Tuire Malmstedtin Metso & Vauramo -dekkarin viimeinen osa Lintusielu ja Martin Österdahlin Rapujuhlat ilmestyvät heinä-elokuun vaihteessa. Elokuun lopussa ilmestyy yllätyshitiksi Suomessakin nousseen Karsten Dussen Murhat ja mindfulnessin jatko-osa Sisäinen lapseni tahtoo tappaa.

Lue lisää »