Annie Lyonsin uutuus saa lukijan pohtimaan elämän rajallisuutta

Ajankohtaista - 17.6.2024

Bestselleristi Annie Lyonsin uusi feelgood-teos on ajatuksia herättävä lukukokemus, joka jättää hymyn huulille ja kyyneleen silmäkulmaan. Vaikeaa aihetta avoimen lempeästi käsittelevä kirja on täydellistä kesälukemista! Eudora Honeysett voi hyvin, kiitos on elämänmyöteinen tarina yllättävästä ystävyydestä ja kuoleman kohtaamisesta. 85-vuotias Eudora Honeysett toteaa, ettei halua kuihtua hitaasti pois maailmasta ja päättää siksi tarttua itse omaan kohtaloonsa […]

Bestselleristi Annie Lyonsin uusi feelgood-teos on ajatuksia herättävä lukukokemus, joka jättää hymyn huulille ja kyyneleen silmäkulmaan. Vaikeaa aihetta avoimen lempeästi käsittelevä kirja on täydellistä kesälukemista!

Eudora Honeysett voi hyvin, kiitos on elämänmyöteinen tarina yllättävästä ystävyydestä ja kuoleman kohtaamisesta. 85-vuotias Eudora Honeysett toteaa, ettei halua kuihtua hitaasti pois maailmasta ja päättää siksi tarttua itse omaan kohtaloonsa – ottamalla yhteyttä sveitsiläiseen klinikkaan, jossa ihminen voi halutessaan päättää avustetusti päivänsä. Kun naapuriin muuttaa värikäs pikkutyttö Rose, joutuu Eudora punnitsemaan päätöstään uudestaan, reflektoiden mennyttä ja tulevaa uudesta näkökulmasta.

“It’s never too late to start living” on kirjan inspiroiva motto, joka on saanut paljon ylistystä lukijoilta. Aihe on kuitenkin pohjimmiltaan surullinen, vaikka Lyons pyrkiikin käsittelemään kuolemaa kirjassaan mahdollisimman realistisesti ja avoimesti. Hän on myöntänyt, että on itse aina pelännyt kuolemaa ja kokee, että yhteiskuntamme tapa käsitellä aihetta edesauttaa myös muiden pelkoa ja varautuneisuutta kuolemaan liittyen. Kuolema ei välttämättä olisi yhtä musertava kokemus ihmiselle, jos sen merkityksestä puhuttaisiin eri tavalla.

Kirjassa käsitellään hyvin kohuttua aihetta: avustettua itsemurhaa. Sveitsi on tunnettu poikkeavasta lainsäädännöstään, sillä maassa avustettu itsemurha on laillinen. Yksityisiä klinikoita missä toimenpiteen pystyy suorittamaan on useita; maahan jopa matkustetaan muista maista näiden klinikoiden takia. Aihe herättää paljon tunteita, erityisesti liittyen etiikkaan ja moraaliin. Kirjoittaessaan romaaniaan Lyons otti yhteyttä sveitsiläiseen klinikkaan nimeltä Lifeline tutkiakseen asiaa tarkemmin. Lyons toteaa, että ihminen ansaitsee hyvän kuoleman – mahdollisuuden lähteä tästä maailmasta arvokkaasti ja oikealla hetkellä. Kenties avustetun itsemurhan ajatusta ei tule hylätä vain siksi, että kuolema lähtökohtaisesti pelottaa.

After all, we celebrate the beginning of our lives with so much fanfare – why shouldn’t we celebrate the end of our lives too? 

– Annie Lyons

Ennen uraansa kirjailijana Annie Lyons (s. 1985) työskenteli lapsille suunnatussa kirjakaupassa yli vuosikymmenen. Finanssikriisi vuonna 2008 vei Lyonsilta työn, minkä jälkeen rooli kotiäitinä vapautti aikaa omalle kirjoitusprojektille. Neljän vuoden ajan Lyons sai kohdata torjuntoja ja itsensä epäilemistä, kunnes vuonna 2013 Not Quite Perfect -teokselle myönnettiin kustannussopimus. Esikoisromaani kiipesi välittömästi Kindle e-kirjapalvelun ykköseksi ja starttasi Lyonsin uran kirjailijana.

Lyons on saanut erityistä kiitosta koskettavasta teoksestaan Pommisuojan lukupiiri, joka löysi tiensä nopeasti myös suomalaisten lukijoiden sydämiin.