Ari Turusen ja Petri Laukan Paha meri kertoo Itämerestä taistelujen ja poliittisten kamppailujen näyttämönä

Ajankohtaista - 23.4.2024

Itämeri on 2020-luvulla tuiki erilainen kuin viikinkien tai ristiritarien sotaisina aikoina. Petri Laukan ja Ari Turusen kirja Paha meri julkaistaan maanantaina 6.5. Itämeri on ollut jo vuosituhansien ajan keskeinen väylä, jolla niin aatteet kuin tavaratkin ovat kulkeneet idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Roomalaiset kutsuivat merta Mare Barbarumiksi, barbaarien mereksi ja sen vesillä ovat seilanneet myös legendaariset viikingit […]

Itämeri on 2020-luvulla tuiki erilainen kuin viikinkien tai ristiritarien sotaisina aikoina.
Petri Laukan ja Ari Turusen kirja Paha meri julkaistaan maanantaina 6.5.

Itämeri on ollut jo vuosituhansien ajan keskeinen väylä, jolla niin aatteet kuin tavaratkin ovat kulkeneet idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Roomalaiset kutsuivat merta Mare Barbarumiksi, barbaarien mereksi ja sen vesillä ovat seilanneet myös legendaariset viikingit ja myöhemmin sotakuninkaat.

Petri Laukan ja Ari Turusen uutuuskirja Paha meri kertoo elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.”Kirjan lähtökohta on tarkastella Itämeren menneisyyttä sellaisista historiallisista näkökulmista, joista Euroopan suurimman sisämeren elämää ei ole kovin yleisesti totuttu katsomaan. Valtaapitävillä on ollut viikinkiajoista lähtien halu hallita Itämerta, ja voimaa takanaan”, Laukka ja Turunen kirjoittavat esipuheessaan.

Itämeri on pienestä koostaan huolimatta ollut usein taistelujen, hirmutekojen ja poliittisten kamppailujen myrskyisä näyttämö. Sen rannoilta ovat lähteneet monet maailmanpolitiikkaan vaikuttaneet mullistukset, joista jokainen on painanut jälkensä Itämeren kansojen elämään. Pietarista alkoi Venäjän vallankumous, Gdanskista toinen maailmansota. Liettuan kansalaisten rohkeudesta lähti liikkeelle Neuvostoliiton hajoaminen, joka johti koko itäisen Euroopan valtiollisen kartan uudelleen muodostumiseen.

Kirjan Paha meri – Itämeren myrskyisä historia julkistustilaisuus 
maanantaina 6.5. klo 18.30 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa Kaisatalossa,
osoite Vuorikatu 10, Helsinki.
Haastattelijana toimii Kai Myrberg. Kirjaa myynnissä julkistushintaan.
Vapaa pääsy, tervetuloa!