Kuinka puhua valasta -kirjan kirjoittaja Tom Mustill: väitän, että ymmärrämme valaita vuonna 2026

Ajankohtaista - 16.11.2022

Kuinka puhua valasta -kirjan kirjoittaja Tom Mustill vierailee marraskuussa Suomessa. Mustill pitää Suomessa kaksi valaskielikylpytilaisuutta: keskiviikkona 23.11. Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa ja torstaina 24.11. Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa.

Uutuuskirjassaan Kuinka puhua valasta Mustill esittelee valaiden ja ihmisten vuosisataista historiaa. Esimerkiksi Australiassa valaat ovat hinanneet ihmisiä haiden luo. Mustillin mukaan olemme jo hyvin lähellä sitä, että ihmiset ja eläimet voisivat todella kommunikoida keskenään. Virtuoosimaisesti laulavat, sosiaaliset ja älykkäät valaat valtavine nisäkkään aivoineen ovat todennäköisin uusi keskustelukumppanimme.

Tom Mustill uskoo, että ”valaiden Google Translate” on jo aivan lähellä. Hän jopa heittää arvio, että se tapahtuu jo vuonna 2026. Eri alojen tutkijat selvittävät uusimman teknologian ja tekoälyn avulla valaiden ja muiden eläinten erilaisia tapoja kommunikoida ja viestiä.

Mustill kertoo kirjassaan myös kohtaamisestaan ryhävalaan kanssa. Mustill oli kanootissa Kalifornian rannikolla syksyllä 2015, kun ryhävalas hyppäsi hänen ylleen. Hän ajatteli jo kuolevansa mutta jäi tapahtuman jälkeen miettimään: oliko nisäkäs väistänyt viime hetkellä? Ryhävalaan mysteeri johdatti hänet eläinkommunikaatiotutkimuksen äärelle.

Tom Mustill on biologi, elokuvantekijä ja kirjailija. Hän on työskennellyt muun muassa David Attenborough’n ja Greta Thunbergin kanssa. Hänen elokuviaan on esitetty esimerkiksi YK:ssa ja Glasgow’n ilmastokokouksen avajaisissa. Verkossa Mustillin elokuvilla on yli 70 miljoonaa katselukertaa.

Lue Avun haastattelu täältä

Tom Mustillin video eläinkommunikaatiosta

Kirjan tiedot:
Tom Mustill
Kuinka puhua valasta
Aula & Co 2022
Suomentanut Teija Hartikainen
300 s.