Aulan bloggari-ilta: Pomottajia, tähtitieteen naisia ja poika, joka käveli vetten päällä

Ajankohtaista - 6.9.2022

Järjestimme elokuun viimeisellä viikolla bloggareillemme illan, jossa heillä oli mahdollisuus tutustua kirjailijoihimme ja kysellä heiltä kysymyksiä liittyen heidän uutuuskirjoihinsa ja ylipäätään kirjoittamiseen.

Paikalla oli yhteensä 14 bloggaria ja kolme kirjailijaa. Ari Turunen puhui uutuuskirjastaan Teette niin kuin minä sanon, Niklas Ahnberg kertoi Daniel Dark -trilogian ensimmäisestä osasta Poika joka käveli vetten päällä ja Markus Hotakainen tutustutti meitä tähtitieteeseen vaikuttavan tietokirjansa Tähtitieteen naiset pohjalta. 

Ensimmäisenä ääneen pääsi Niklas Ahnberg, jonka kirjan nimi askarrutti bloggareita. Historia tuntee yhden väitetysti veden päällä kävelleen tyypin, joten onko Ahnbergin kirja jollain tapaa uskonnollinen? Ahnberg itse vastasi kysymykseen näin:

Jeesus ei liity kirjaan millään tavalla, mutta Poika joka käveli vetten päällä sisältää kyllä muutamia kristillisiä viittauksia olematta kuitenkaan millään tavalla kristillinen kirja. ”

Ahnbergilta kysyttiin myös hänen omaa käsitystään YA-kirjallisuudesta ja fantasiasta sekä miten hän itse määrittelisi lajityypin. Ahnbergin mukaan tämän kaltaisissa kirjoissa päähenkilö on usein nuori ja teemat erottavat sen yleensä muusta kirjallisuudesta. Eräs bloggareista mainitsi määrittelyn olevan tärkeä, sillä ”äitinä on tärkeä nähdä, kelle kirja on kohdennettu ja millainen sen teema on”.

Daniel Dark -trilogian toinen osa on jo hyvässä vaiheessa. Tulevat kirjat seuraavat päähenkilö Danielin kehityskaarta, ja toisessa osassa hän onkin jo 16-vuotias ja viimeisessä osassa jo lähempänä täysi-ikää. Kirja ammentaa muun muassa Stranger Things -televisiosarjan synkästä maailmasta. Ahnberg kuitenkin aloitti kirjoittamaan trilogiaansa ennen kyseisen sarjan ensimmäistä tuotantokautta.

Toisena haastateltavana oli tietokirjailija Markus Hotakainen, jonka kirja Tähtitieteen naiset sai alkunsa pariisilaisesta Shakespeare and Company -kirjakaupasta. Sieltä Hotakainen osti tähtitieteestä kertovan kirjan, joka innosti hänet tutustumaan syvemmin nimenomaan naisiin tähtitieteessä. Lopulta tähtitieteeseen vaikuttaneita naisia löytyi niin paljon, että Hotakaisen kirjaan mahtui vain 50 merkittävintä tieteilijää. 

Kaikki kirjassa mainitut naistähtiteteilijät ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen mutta tekivät merkittävää ja tärkeää työtä ja vaikuttivat nykyisen maailmankuvan muotoutumiseen. Hotakainen korosti, ettei tarvitse olla tähtitieteilijä ymmärtääkseen hänen kirjaansa. Ennen kaikkea Hotakainen halusi Tähtitieteen naiset -kirjallaan nostaa esiin sen seikan, ettei tähtitieteen historia ole täynnä miehiä.

Ari Turunen kertoi puolestaan historian päällepäsmäreistä ja häiriköistä. Uutuuskirjassaan Teette niin kuin minä sanon hän paneutuu tunnettujen johtajien ja poliitikoiden käyttäytymiseen ja tapaan toimia. Hän on huomannut, että hierarkian huipulla poikkeuskäyttäytyminen sallitaan ja vaikeimmat tyypit ovat olleet sitä jo lapsesta pitäen. Italian Benito Mussolini erotettiin nuorena poikana koulusta, kun hän oli puukottanut kahta koulutoveriaan. Venäjän Vladimir Putin oli puolestaan katutappelija ennen kuin oppi kanavoimaan raivonsa judoon.

Autoritaarisista otteistaan tunnettua Urho Kaleva Kekkosta ei kirjasta löydy, joskin Turunen kyllä harkitsi, että olisi liittänyt tämän kirjansa henkilökavalkadiin. Verrattuna Putiniin ja Mussoliniin Kekkonen oli kuitenkin asetta lievempi tapaus. Yksi suomalainen kirjaan on kuitenkin päässyt: Instrumentariumin toimitusjohtaja Pasi Anttila, joka tuli joitakin vuosia sitten tunnetuksi työntekijöitään nöyryyttäneestä ”koulutustilaisuudesta”.

Teette niin kuin minä sanon on Turusen sanoin viimeinen kirja, jonka hän aikoo aiheesta kirjoittaa. Jatkossa hän aikoo paneutua parfyymien historiaan Tuoksujen atlas -kirjansa viitoittamana.