Aulan kirjasyksy: kiehtovaa kaunoa ja ajankohtaista tietoa

Blogi - 8.9.2022

Laadukasta kaunoa, ajan hermoon iskevää tietokirjallisuutta sekä sykähdyttävää lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Näistä aineksista koostuu Aula & Co:n loppuvuoden kirjatarjonta. Kirjat ovat saatavilla niin painettuina kirjoina kuin myös e- ja äänikirjoina.

Syksy on kirjan ystävän parasta aikaa. Kustantamoiden listat pursuavat uutuuksia: kotimaista kaunoa, käännöskirjallisuutta, tietokirjoja, runoutta ja lasten- ja nuortenkirjoja. Myös Aulan kirjasyksy tarjoaa luettavaa laidasta laitaan. On tarinoita meiltä ja maailmalta sekä ajankohtaisia tietokirjoja mitä moninaisimmista aiheista. Stressiä aiheuttaa vain se, ettei ehdi lukemaan kaikkea, mitä haluaisi.

Syksyn kirjoissa näkyy vahvasti Venäjä ja Ukraina. Aula julkaisee suomeksi Navalnyin tiedottajan, Kira Jarmyshin, romaanin Naisten selli nro 3. Listalta löytyy myös ukrainalaisen Jevhenija Kuznjetsovan sukupolviromaani Kysykää Mialta. Markus Leikolan Sodan ja rauhan kronikka puolestaan luotaa Ukrainan sodan ensimmäisiä kuukausia ja yrittää ymmärtää, miten nykyiseen tilanteeseen oikein päädyttiin.

Yksi syksyn odotetuimpia uutuuksia on Tom Mustillin väkevä Kuinka puhua valasta. Kirja pohtii mukaansatempaavasti eläinkommunikaatiota ja visioi tulevaisuutta, jossa voimme oikeasti keskustella eläinten kanssa niiden omalla kielellä. Mitähän sinivalailla mahtaisi olla meille sanottavanaan?

Fantasiakirjallisuuden puolella Leigh Bardugon Korppien kehä vie lukijat jälleen kerran Grishaversumiin. Victoria Aveyardin Miekan murtaja taas jatkaa viime vuonna alkunsa saanutta Maailmojen murtaja -sarjaa. Unohtaa ei myöskään sovi J. J. Arcanjon viihdyttävää esikoista Varkaiden akatemia, joka nimensä mukaisesti vie lukijansa salaperäiseen Crookhaveniin, jossa maailman parhaat varkaat saavat oppinsa.

Alta löydät nämä ja muut Aulan syksyn uutuudet. Me täällä Aulalla olemme erityisen ylpeitä listasta, joka on paitsi laadukas myös erittäin monipuolinen. Listamme sisältää todellakin jokaiselle jotakin.

Aulan syksyn kirjauutuudet – kaunokirjallisuus

Naisten selli nro 3 -kirjan kansi. Kannessa naisen takaraivo.

Kirja Venäjän karmeasta nykytodellisuudesta: Naisten selli nro 3

Mielenosoitukseen osallistuva Anja pidätetään ja tuomitaan kymmeneksi päiväksi vankilaan. Arkinen vankilaelämä saa kuitenkin outoja piirteitä ja saa Anjan epäilemään lopulta omaa itseäänkin.

Kysykää Mialta -kirjan kansi. Kannessa piirros talon edustasta.

Ukrainalaisen naiskirjailijan väkevä teos eri sukupolvien naisista: Kysykää Mialta

Isoäitinsä luokse kesäksi muuttavat Mia ja Lilia pohtivat elämänsä suuntaa. Millaisia valintoja he aikovat tehdä, ja mihin heidän vanhempansa ja isovanhempansa ovat päätyneet?

Halun säännöt -kirjan kansi. Kannessa kirjan ja kirjailijan nimi ja huulet poikittain.

Rajoja rikkova esikoisteos seksin ja vallan suhteesta: Halun säännöt

Yksi vuoden odotetuimpia romaaneja ilmestyy suomeksi syyskuussa. Newyorkilaisen Even elämä muuttuu, kun hänestä tulee kiltin Olivian ja ja karismaattisen Nathanin suhteen kolmas pyörä.

Trio-kirjan kansi. Kannessa kolmen ihmishahmon piirrokset.

Kypsyydellään hurmaava debyytti: Trio

Kolme ystävystä jakaa keskenään kaiken. Pinnan alla kuitenkin kuplii, sillä erilaiset taustat repivät kolmikkoa erilleen. Trio on vahva romaani siitä, miten vahvana menneisyys meissä kaikissa vaikuttaa.

Miehen tuoksu -kirjan kansi. Kannessa partasuti, jossa partavaahtoa.

Suorapuheinen romaani rakkaudesta ja seksistä: Miehen tuoksu

Nelikymppisen virkanaisen elämää värittävät alkoholi, hauskanpito ja moninaiset suhteet. Tarkat havainnot elämästä ja yhteiskunnasta riemastuttavat ja ihastuttavat.

Kapinallinen ja varas -kirjan kansi. Kannessa sumuisella järvellä oleva vene ja veneessä ihmisen hahmo.

Romaani rakkaudesta ja välimatkasta: Kapinallinen ja varas

Kaakkois-Aasiaan sijoittuva teos rohkeudesta ja luottamuksesta. Eri maailmoista tulevien rakastavaisten tarina kietoo lukijan otteeseensa.

Tiima-kirjan kansi. Kannessa erilaisia rattaita, joiden keskellä lukee Tiima.

Maagisen realismin mestariteos muistista ja menneisyydestä: Tiima

Elämän ehtoopuolta käyvän Alman muisti alkaa heiketä. Näkymä ikkunasta avaa kuitenkin portin menneeseen. Tiima on tarina vääjäämättömästä lopusta ja vastaamattomiksi jääneistä kysymyksistä.

Lumihauta-kirjan kansi. Kannessa sarvekas eläimen pääkallo.

Pohjoisen luonnon ja dekkarin väkevä liitto: Lumihauta

Rikostutkija Matilda Metson mieli järkkyy, kun hän joutuu vastatusten perhesurman kanssa. Liittyykö rikos jotenkin Matildan menneisyyteen, ja kuka rakentelee luontoon omituisia lumihahmoja?

Pallosalama-kirjan kansi. Kannessa salamamyrskyn keskellä oleva ihmishahmo.

Muistoja planeetta Maasta -trilogian kirjoittajan uutuus: Pallosalama

Moninkertaisesti palkitun scifi-kirjailijan uutuus on kiihkeästi etenevä trilleri, joka vie lukijansa salattuihin aselaboratorioihin ja Neuvostoliiton aikaisille tiedeasemille.

Miekan murtaja -kirjan kansi. Kannessa etualalla miekka, jonka taustalla lohikäärme.

Tolkienlaista fantasiaa modernilla otteella: Miekan murtaja

Supersuositun Punainen kuningatar -sarjan kirjoittajan uutuus! Corayne kumppaneineen vaeltaa ympäri Allwardia yrityksenään pysäyttää tuhoisa sota, jonka Gallandin kuningatar ja hänen prinssipuolisonsa ovat aloittaneet.

Korppien kehä -kirjan kansi. Kannessa lentävä korppi, jonka siiven päällä kirjailijan ja kirjan nimi.

Grishaversumi kutsuu jälleen: Korppien kehä

Jälleen koko maailman kohtalo lepää veitsen terällä. Päähenkilö, 17-vuotias Kaz Brekker saa tilaisuuden, jonka seurauksena hänestä saattaa tulla hyvin rikas tai hyvin kuollut. Onnistuuko Brekker kumppaneineen uhkarohkeassa suunnitelmassaan?

Varkaiden akatemia -kirjan kansi. Kannessa etualalla tummia puita, joiden taustalla nousee kuu.

Siellä missä varkaita koulutetaan: Varkaiden akatemia

Taskuvaras Gabriel kähveltää eräänä päivänä lompakon, josta löytyy mystinen viesti. Se vie nuoren pitkäkyntisen Crookhaveniin, jossa maailman parhaat varkaat saavat oppinsa. Mutta keitä ovat koulun entiset oppilaat, joita myös Nimettömiksi kutsutaan?

Aulan syksyn kirjauutuudet – tietokirjallisuus

Ihan tavallinen kokaiinikauppias -kirjan kansi. Kannessa kirjailijoiden ja kirjan nimi mustalla pohjalla.

Huumekauppiaan silottelematon tarina: Ihan tavallinen kokaiinikauppias

Niin julkkikset, kustannustoimittajat kuin satamatyöläiset ostivat Bob Malmilta kokaiinia. Kovat kierrokset pysähtyivät lopulta kuin seinään. Vasta vankilassa oli aikaa miettiä elämän suuntaa.

Sodan ja rauhan kronikka -kirjan kansi. Kannessa kaksi henkilöä, joista toinen etualalla.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan: Sodan ja rauhan kronikka

Helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Vladimir Putinin imperiumihaaveet kohtasivat kuitenkin ankaraa vastarintaa. Kirjan mahdollisti mesenaattikampanja, jonka tuotosta puolet ohjattiin Ukrainaan.

Teette niin kuin minä sanon -kirjan kansi. Kannessa jalustoilla seisovia patsaita. Etualalla vasemmalle marssiva ihmisten jono.

Opi tunnistamaan autoritaarit: Teette niin kuin minä sanon

Teette niin kuin minä sanon kertoo autoritaarisen johtajuuden piirteistä. Teoksesta selviää, että autoritaareja löytyy politiikan lisäksi myös työpaikoilta ja sukukokouksista.

Pikkuveli-kirjan kansi. Kuvassa aavikkoa ja merta.

Guinealaisen nuorukaisen tarina kertoo pysäyttävästi siirtolaisuudesta: Pikkuveli

Siirtolaisuus näyttäytyy meille ihmisiä täynnä olevina kumiveneinä. Harva pysähtyy ajattelemaan, että kukin näistä ihmisistä on yksilö, jolla on omat unelmansa ja toiveensa. Pikkuveli on sydämeenkäyvä tarina etsinnästä ja ihmisten ystävyydestä.

Kuinka puhua valasta -kirjan kansi.

Mereneläjiä kuulemassa: Kuinka puhua valasta

Ihmisen ja eläimen välinen raja kapenee, ja pian saatamme pystyä kommunikoimaan eläinten kanssa. Mitä esimerkiksi valaat haluaisivat meille kertoa, ja millainen on ollut ihmisen ja valaan monisatavuotinen yhteinen historia?

Pimeän ja jään vangit -kirjan kansi. Kannessa kirjailijan ja kirjan nimi. Taustalla jäähän juuttunut laiva.

Trillerimäinen tietoteos ankarien olojen uhreista: Pimeän ja jään vangit

Höyrylaiva Belgica juuttui Bellinghauseninmereen elokuussa 1897. Loppu oli lähellä. Kaksi tunnettua tutkimusmatkailijaa punoi uhkarohkean suunnitelman miehistön pelastamiseksi.

Lukeminen tekee hyvää aivoille

Tiedämme, että lukeminen on hyödyllistä: se laajentaa mielikuvitusta, kartuttaa sanavarastoa ja parantaa muistia. Erilaiset sosiaalisen median sovellukset syövät aikaamme yhä enemmän ja tuntuu, että keskittymiskyky on huonompi kuin oravalla. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että nykyinen mediatarjonta jotenkin tuhoaisi tai surkastuttaisi aivojamme. Ongelma on vain se, että kännykän selaamisesta on tullut meille pinttynyt tapa.

Kirjaan tarttuminen on vaivalloisempaa mutta toisaalta monin verroin palkitsevampaa: mieli saa rauhassa askaroida ja muistiin rakentuu kokonaisia maailmoja. Tutkijat ovatkin verranneet lukemista lenkillä käymiseen. Molemmissa tulee sitä paremmaksi, mitä enemmän jaksaa harrastaa.

Avonaisia kirjoja.
Aulan kesän ja syksyn kirjatarjonta tarjoaa valtavan määrän lukuelämyksiä.

Kirjauutuudet Aula & Co -kustantamolta

Me aulalaiset olemme tietysti ahkeria lukijoita, työskentelemmehän kustantamossa. Millainen kirjakustantamo sitten olemme? Aula & Co on kuusi vuotta sitten perustettu uuden polven kustantamo. Periaatteemme on pyrkiä julkaisemaan parasta kauno- ja tietokirjallisuutta kaikenikäisille lukijoille – niin painettuina kirjoina kuin sähkö- ja äänikirjoinakin.

Ihminen ei selviä ilman tarinoita, ja kirjat ovat totta kai tarinankerronnan aatelia. Olitpa jo kokenut lukija tai vastikään lukijaksi tai äänikirjan kuuntelijaksi innostunut, tervetuloa löytöretkelle kirjojen, sähkökirjojen ja äänikirjojen kiehtovaan maailmaan!

Huikea kirjavalikoima – poimi suosikkisi

Luet parhaillaan blogikirjoitustamme. Jos pohdit, mitä lukisit seuraavaksi, tutustu saman tien kirjauutuuksiimme ja koko kirjavalikoimaamme tarkemmin näiden verkkosivujen Kirjat-osiossa. Löydät sieltä kaunokirjallisuuden inspiroivan maailman, lapsille ja nuorille suunnatut teokset sekä tietokirjat. Valitse omat suosikkikirjasi ja tilaa luettavaa itselle tai anna lukuelämys lahjaksi.