Opettele etäisyyttä kokemuksiisi mindfulnessin avulla – joogatutkija neuvoo

Blogi - 26.11.2021

Mindfulness eli tietoisuustaidot ja -harjoittelu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kiireisen arjen keskellä ihmiset hakeutuvat yhä enemmän joogan, meditaation ja tietoisuusharjoitusten äärelle.

Mindfulnessin kautta opimme ottamaan etäisyyttä kaikkiin kokemuksiimme, tunteisiimme, ajatuksiimme

Matti Rautaniemi

Joogatutkijan ja kirjailijan Matti Rautaniemen mukaan mindfulnessin suosio perustuu vastareaktioon nykyajan informaatiotulvalle ja hektiselle elämäntyylille. Meditaatio tarjoaa monille kaivatun lepohetken ja tietoisuustaidot välineitä arjen ärsyketulvassa navigoimiseen. Rautaniemen mukaan ihmiset voivat myös hakea vastauksia kysymyksiin ”Kuka olen ja mistä elämässä oikeastaan on kyse?” – johon mindfulness, jooga ja muut vastaavat menetelmät pyrkivätkin pohjimmiltaan vastaamaan.

Mindfulness-harjoittelun juuret juontavat muinaisesta zenistä sekä vipassana-meditaatiosta. Länsimaiseen kulttuuriin mindfulnessin sanotaan tulleen 1970-luvulla yhdysvaltalaisen lääketieteen professorin Jon Kabat-Zinnin kautta, kun hän alkoi tutkia ja mainostaa mindfulnessia stressinhallinnan keinona. Sittemmin mindfulnessin hyödyistä on julkaistu satoja tutkimuksia.

Mitä hyötyä mindfulnessista voi olla?

”Mindfulnessin kautta opimme ottamaan etäisyyttä kaikkiin kokemuksiimme, tunteisiimme, ajatuksiimme – jopa omaan minäkäsitykseemme”, sanoo Rautaniemi. ”Kun opimme kokemaan itsemme ainakin jonkin verran erillisinä näistä mielemme täyttävistä asioista, olemme vähemmän reaktiivisia. Sen enempää ikävät kuin mukavatkaan asiat eivät horjuta meitä. Olemme läsnä kaikille kokemuksille, mutta emme samastu niihin, vaan pysymme vakaina ja tyyninä kuin nuorallatanssijat. Tällöin näemme asiat selkeämmin ja voimme valita parhaan tavan toimia tilanteessa kuin tilanteessa.”

Mindfulnessin tarkoituksena ei siis ole varsinaisesti poistaa negatiivisia ajatuksia; harjoittelun kautta kaikenlaisiin ajatuksiin voi oppia ottamaan etäisyyttä, ja siten ymmärtää ja reagoida elämään ja erilaisiin tilanteisiin paremmin ja stressittömämmin.

Mindfulness-harjoituksia on esimerkiksi hengitykseen keskittyminen ja oman kehon tuntemusten tai ympäristön kuunteleminen. Harjoitteluun voi halutessaan yhdistää kevyttä liikkumista, kuten joogaa.

Tutustu mindfulnessiin lukemalla

Uutuuskirjojen valikoimasta löytyy erilaisia tietokirjoja, joiden avulla mindfulness-ajatteluun voi tutustua, tai syventää omaa tietämystä ja saada uudenlaisia näkökulmia.

Tietokirja joogasta: Tiedonjanoinen joogi

Tiedonjanoinen joogi on katsaus joogan historiaan, nykytilaan ja tulevaisuuteen. Kirja auttaa ymmärtämään, millaiseen maailmankuvaan joogan harjoitukset perustuvat ja miten voit hyödyntää tätä tietoa omassa harjoituksessasi. Tiedonjanoinen joogi valaisee viihdyttävästi joogan historiallista muutosta, joogafilosofian kiemuroita ja kommentoi ajankohtaisia joogakeskusteluja. Se on tutkittuun tietoon perustuva ja koulukunnista riippumaton tietopaketti, jossa yhdistyvät joogan harjoitus, filosofia ja tutkimus.

Mindfulness-bestseller: Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa

Maailma on nopea liikkeissään, mutta se ei tarkoita että meidänkin pitäisi olla. Mindfulness-bestsellerissään Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa Haemin Sunim tarjoaa tienviittoja kohti rauhallista mieltä ja tasapainoa maailmassa, joka päivittäin asettaa meille kohtuuttomia vaatimuksia.

Haemin Sunim kuvaa länsimaista yhteiskuntaa sekä elämää oman kokemuksensa kautta ja onnistuu olemaan samaan aikaan sekä syvällinen että arkinen, yksinkertainen että oivaltava – jokainen luku tuntuu keskustelulta hyvän ja viisaan ystävän kanssa. Kahdeksan lyhyttä lukua kattavat muun muassa levon, rakkauden, ihmissuhteet ja henkisyyden – niin tiiviisti, että kiireisinkin lukija ehtii tarttua niihin.

Opas sisäisen rauhan löytämiseen: Rakkaus on sitä että hyväksyy

Moni reagoi jokapäiväisen elämän stressiin käpertymällä itseensä ja jättämällä ongelmat huomiotta, mikä saattaa lopulta aiheuttaa ahdistusta ja masennusta. Toiset taas reagoivat stressiin kiristämällä tahtia entisestään töissä, koulussa tai kotona toivoen että se tekisi heistä ja heidän läheisistään onnellisempia. Mutta entä jos riittää, että oletkin vain oma epätäydellinen itsesi? Aivan kuten lentokoneessa opastetaan laittamaan happinaamari ensin itselleen ja sitten vasta auttamaan muita, meidän on ensin löydettävä rauha sisältämme, ennen kuin voimme löytää rauhan ympäröivässä maailmassa.

Entisen munkin, nykyisen meditaatio-opettajan ja luennoitsijan elämäkerta: Saatan olla väärässä

Saatan olla väärässä on monivaiheisen elämän eläneen ja hiljattain ALS-tautiin sairastuneen Björn Natthiko Lindebladin koskettava ja viisas elämäntarina. Teoksessaan Lindeblad kertoo lämpimästi siitä, mitä tähänastinen elämä on hänelle opettanut. Mitä on hyvä elämä? Mistä saada lohtua ja voimia vaikeuksien keskellä? Voiko elämän päättymisen kohdata avoimin mielin ilman pelkoa?