Miksi holokaustikirjat ovat niin suosittuja, hittikirjailija Heather Morris?

Blogi - 30.3.2021

Auschwitzin keskitysleirin tapahtumien varjo ulottuu nykypäivään yhä, vaikka toisesta maailmansodasta on kulunut jo yli 70 vuotta. Parhaillaan eletään uutta holokaustikirjallisuuden tulemista, joka alkoi australialaisen Heather Morrisin kirjasta Auschwitzin tatuoija. Uusista, tätä aihetta käsittelevistä kirjoista erottuu toivon sävyjä.

Auschwitzin keskitysleirin tapahtumien varjo ulottuu nykypäivään yhä, vaikka toisesta maailmansodasta on kulunut jo yli 70 vuotta. Parhaillaan eletään uutta holokaustikirjallisuuden tulemista, joka alkoi australialaisen Heather Morrisin kirjasta Auschwitzin tatuoija. Hittikirja on koskettanut ihmisiä ympäri maailman. Kirjaa ja sen jatko-osaa Cilkan tarina on myyty lähes kahdeksan miljoonaa kappaletta. Heather Morris myöntää, että tämänhetkinen holokaustibuumi lähti juuri hänen kirjastaan.

Heather Morris ystävystyi Auschwitzin tatuoijan eli Lale Sokoloviin kanssa 2000-luvun alkuvuosina. Sokolov kuoli vuonna 2006.

– Olen otettu. On kuitenkin tärkeintä kertoa näitä tarinoita uudestaan ja uudestaan, jotta emme unohtaisi.

Miksi holokaustikirjat ovat suosittuja juuri nyt?

– Aiemmin keskitysleirikirjallisuus keskittynyi paljolti leireihin ja sen asukkaisiin ihmisryhmänä. Auschwitzin tatuoijassa tapahtumat kerrotaan vankitatuointeja tehneen Lale Sokolovin näkökulmasta. Tämä tuo hänet lähelle. Kirjassa on myös onnellinen loppu. Se antaa toivoa, Heather Morris sanoo.

Heather Morris kokee myös, että kirjojen menestyksen takana on kuuntelemisen taito.  Tuoreessa Tarinoita toivosta -kirjassaan hän kertoo omasta matkastaan kirjailijaksi sekä siitä, kuinka oppi kuuntelemaan toisia.

Morris käy teoksessaan tarkkanäköisesti läpi eri-ikäisten ja eri elämäntilanteessa olevien ihmisten kuuntelemista. Hän kannustaa kaikkia harjoittamaan kuuntelemisen taitoa selkein vinkein. 

– Isoisäni opetti minulle, miten kuunnellaan. Vain kuullessamme toisen ihmisen tarinan aidosti pystymme suhtautumaan häneen empaattisesti. Kuulemasi tarinat muuttavat sinua – ja parempaan suuntaan.

Morris kertoo kirjassaan tapaamisestaan Auschwitzin tatuoijan eli Lale Sokolovin kanssa. Hän ymmärsi heti ensitapaamisella Lalen tarinan poikkeuksellisuuden. 

– Lalen kanssa tärkeintä oli kuunteleminen; keskeyttäminen ei tullut kuuloonkaan.

Sokolov todisti Josef Mengelen hirmutekoja keskitysleirillä ja tuskalliset muistot vaivasivat häntä kuolemaansa saakka. 

– Lalen kuunteleminen ei ollut pelkkää sanojen kuulemista. Usein tärkeää oli se, mitä hän jätti sanomatta, Morris kertoo kirjassaan. 

Näistä hiljaisuuksista Morris löysi kimmokkeen Cilkan tarinaan, joka oli Sokoloville ajoittain liian tuskallinen jakaa. Auschwitzin tatuoijan menestys sai Heather Morrisin ymmärtämään, että kuuntelemalla voi muuttaa maailmaa. Sana toivo erottuu Heather Morrisin saamasta palautteesta erityisen selvästi. 

– Tarinat ovat viimeinen asia, mikä meissä kuolee, hän sanoo.

Heather Morris on nykyään menestyskirjailija, jonka kirjat – Auschwitzin tatuoija, CIlkan tarina ja Tarinoita toivosta – ovat myyneet yli kahdeksan miljoonaa kappaletta.

___
Juttu perustuu Heather Morrisin kirjamessuhaastatteluun sekä kirjaan Tarinoita toivosta.

Teksti Malla Konttinen