Heather Morris

Kirjailija ja käsikirjoittaja Heather Morris on kirjoittanut kolme romaania holokaustiselviytyjistä. Sekä Auschwitzin tatuoija että Cilkan tarina ovat saavuttaneet huikean menestyksen sekä kansainvälisesti että Suomessa. Kolme sisarta julkaistaan keväällä 2022. Tarinoita toivosta kertoo Heather Morrisin tiestä kirjailijaksi, kuuntelemisen tärkeydestä ja siitä, kun kirjailija tapasi Auschwitzin tatuoijana tunnetun Lale Sokolovin.

Vuonna 2003 hänelle esiteltiin iäkäs herrasmies, jolla ”saattoi olla kertomisen arvoinen tarina”. Päivä jona hän tapasi Lale Sokolovin muutti heidän kummankin elämän. Heidän ystävyytensä kasvaessa Lale lähti itsetutkistelun matkalle ja uskoi Heatherille elämänsä syvimmät yksityiskohdat holokaustin ajalta.

Sokolovin työ Auschwitzissa oli tatuoida uusien vankien ihoon heidän numeronsa. Mies poti työstään huonoa omaatuntoa, mutta näki sen parhaana tapana auttaa muita leiriläisiä. Keskitysleirillä ollessaan hän tapasi Gitan, tulevan vaimonsa. Morris kirjoitti Lalen tarinan ensin elokuvakäsikirjoitukseksi ja muokkasi siitä esikoisromaaninsa Auschwitzin tatuoija.

Myös Cilkan tarina on saanut innoituksensa Lale Sokolovin elämäntarinasta. Lalen kertomuksissa esiintyi tämän edesmenneen vaimon ystävä, Cecilia eli Cilka Klein, jota Lale kuvasi rohkeimmaksi koskaan tapaamakseen ihmiseksi. Tämä kuvaus tietenkin herätti Morrisin kiinnostuksen, ja Auschwitzin tatuoijan valmistuttua hän alkoi työstää romaania Cilka Kleinin elämään perustuen. Syntyi Cilkan tarina.

Koska Klein oli ehtinyt menehtyä ennen romaanin työstämisen alkamista, hänen nimeään kantava romaani perustuu Morrisin tekemään tutkimukseen sekä Lalen ja muiden selviytyjien kertomuksiin.

Heather Morris, polku kirjailijaksi

Morris on kotoisin Uudesta-Seelannista ja asuu nykyään Australiassa. Hän vietti lapsuutensa Uuden-Seelannin maaseudulla vanhempiensa ja neljän veljensä kanssa. Myös muut sukulaiset olivat tiivis osa kirjailijan lapsuutta, sillä myös isovanhemmat ja isoisovanhemmat asuivat lähistöllä. Lapsena Morris nautti urheilemisesta ja lukemisesta. Häntä kehuttiin hyväksi tarinankertojaksi jo silloin, mutta hän ei suostunut kirjoittamaan itse.

Opintojen jälkeen Morris päätyi sosiaalityöntekijäksi Monash Medical Centreen, jossa työskenteli yli 20 vuotta. Samalla hän seurasi lastensa kasvua ja osallistui heidän urheiluharrastuksiinsa. Hän aktivoitui itsekin uudelleen urheilijana sekä päätti vihdoin seurata intohimoaan tarinankerrontaa kohtaan.

Morris ilmoittautui elokuvakäsikirjoittamisen kurssille Australian College of Journalism -kouluun. Ensimmäistä kirjoittamiskurssia seurasi lukuisia kursseja Australiassa ja Yhdysvalloissa. Morris ammensi inspiraationsa sosiaalityöntekijän työssään kuulemistaan tarinoista.

Lopulta hän tapasi Lale Sokolovin ja Auschwitzin tatuoija sai alkunsa.

Kirjailijan teokset

Heather Morris

Nousevan auringon sisaret

Sotaromaani naisten sisaruudesta, urheudesta ja ystävyydestä synkimpinäkin hetkinä.

Heather Morris

Kolme sisarta

Miljoonia kappaleita myyneiden Auschwitzin tatuoijan ja Cilkan tarinan kirjoittajan Heather Morrisin koskettava ja voimakas uutuusromaani perustuu kolmen siskoksen tositarinaan selviytymisestä paikassa, jossa toivoa ei ole.

Heather Morris

Auschwitzin tatuoija

Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista.

Aulan blogi

Lukuelämyksiä kirjojen ulkopuolelta

Blogistamme löytyy kaikkea kirjailijoidemme kuulumisista joululahjavinkkeihin asti. Ole myös tarkkana arvontojen suhteen – sinulla on mahdollisuus voittaa lukuisia paketteja.

Lue lisää

Tutustu Aulan kesän ja syksyn 2022 luetteloon!

Tutustu tuleviin julkaisuihin sekä siihen, mitä olemme aiemmin julkaisseet.

Katalogit