John Douglas & Mark Olshaker

John Douglas on eläkkeelle jäänyt FBI:n rikostutkija. Urallaan hän tapasi kaikkien aikojen sadistisimpia ja raaimpia rikollisia ja loi tapausten avulla sarjamurhaajien luokittelun, jota käytetään tänäkin päivänä. Saamme kiittää Douglasin työtä monien sanoinkuvaamattomien rikosten ratkaisemisesta – työtä, joka miltei vei häneltä hengen.

Douglas kertoo urastaan, elämästään ja kehittämästään työskentelytavasta kirjoissa Mindhunter I ja Mindhunter II. John Douglas kirjoitti Mindhunterin yhdessä Mark Olshakerin kanssa. Olshaker on tietokirjailija ja elokuvantekijä, joka on erikoistunut rikollisuuteen liittyviin aiheisiin. Hänelle on myönnetty useita palkintoja töistään, muun muassa Emmy-palkinto elokuvasta One Hour or Less.

Mindhunter-kirjaan perustuva Netflix-sarja on saavuttanut suuren suosion. Mindhunter I ja II valottavat syväluotaavasti Douglasin uraa ja sarjamurhaajaprofiilien kehittymistä.

John Douglas ja ura FBI:ssä

John Douglas ei löytänyt uraansa FBI:ssä suoraa tietä. Koulunsa päätettyään hän oli pitkään hakoteillä sen suhteen, mihin haluaisi suunnata. Hän hakeutui armeijan palvelukseen, jossa alkoi pikku hiljaa löytää tietään. Sotilasaikojen jälkeen hän aloitti opinnot poliisikoulussa, missä hän ei kuitenkaan istunut aivan joukkoon.

Hän oli kiinnostunut teoriasta ja akateemisista aiheista toisin kuin monet muut poliisiopiskelijat. Valmistumisensa jälkeen Douglas lähetettiin pahamaineiseen piirikuntaan oppimaan poliisin työtä käytännössä. Jo uransa alkuvaiheessa hän huomasi, että rikollisten asemaan asettuminen ja heidän ajatuksenkulkunsa seuraaminen voi tuottaa suuria tuloksia.

Vähitellen hän eteni urallaan kohti jo opintojen aikana herännyttä kiinnostuksen kohdettaan: rikostutkinnan teoriaa ja rikollisten käyttäytymisen analysointia. Hän alkoi työskennellä FBI:n Käyttäytymistieteiden yksikössä. Siellä hän alkoi kehittää työtoverinsa kanssa sarjamurhaajien profilointijärjestelmää.

Sarjamurhaaja Edmund Kemperin mug shotit
John Douglas haastatteli useita kuuluisia sarjamurhaajia, joista yksi oli Ed Kemper.

Sitä kehittäessään hän tapasi monia pahamaineisia rikollisia, kuten Charles Mansonin ja Ed Kemperin.Vangittujen sarjamurhaajien haastattelujen perusteella John Douglas keräsi tietoa sarjamurhaajien persoonallisuuksista, motiiveista ja metodeista. Lisäksi hän tutki useita rikospaikkoja, joista löytämiään yksityiskohtia hän hyödynsi profiileiden luomisessa. Hän opetteli ajattelemaan kuin murhaaja, jotta saisi heidät kiinni ja tunnustamaan tekonsa.

Toisaalta myös uhriin samaistuminen oli tärkeää koko tapahtumien kaaren hahmottamiseksi. Sittemmin hänen kehittämäänsä profilointityökalua on hyödynnetty lukuisissa sarjamurhaajatutkimuksissa ympäri maailmaa.

John Douglasin henkilökohtainen elämä

Douglas tapasi vaimonsa jo nuorena, mutta heidän rakkaustarinansa ei edennyt suoraviivaisesti. Hänen sotilasvaihe, intensiivinen opiskelu sekä uuvuttava ja vaarallinen työ toivat parisuhteen kehittymiseen ja ylläpitämiseen omat vaikeutensa. Pari meni kuitenkin naimisiin ja sai kaksi tytärtä.

John Douglas oli monta kertaa urallaan hengenvaarassa. Häntä uhkasivat sekä rikolliset että äärimmäinen uupumus, joka vei hänet lopulta sairaalaan. Saatuaan tyttärensä, Douglas alkoi suhtautua työn vaaroihin vakavammin.

Nykyään Douglas viettää eläkepäiviään muttei suinkaan piilossa. Hän jakaa asiantuntemustaan kirjailijana, puhujana ja itsenäisenä tutkijana.

Kirjailijan teokset

Aulan blogi

Lukuelämyksiä kirjojen ulkopuolelta

Blogistamme löytyy kaikkea kirjailijoidemme kuulumisista joululahjavinkkeihin asti. Ole myös tarkkana arvontojen suhteen – sinulla on mahdollisuus voittaa lukuisia paketteja.

Lue lisää

Tutustu Aulan kesän ja syksyn 2022 luetteloon!

Tutustu tuleviin julkaisuihin sekä siihen, mitä olemme aiemmin julkaisseet.

Katalogit