Aulan blogi: Elämäkerta on suosittu kirjallisuuslaji

Blogi - 8.5.2024

Elämäkerta on aina yksi tulkinta kohteensa elämästä. Siksi voikin olla kiinnostavaa lukea useita elämäkertoja samasta henkilöstä. Niiden avulla saattaa päästä näkemään erilaisia puolia saman henkilön elämästä.

Elämäkertojen genre pysyy lukijoiden suosiossa vuodesta toiseen. Tällä hetkellä elämäkertoja kirjoitetaan niin unohdetuista neroista kuin koko kansan suosikeista, nuoristakin sellaisista. Lisäksi elämäkerta voidaan julkaista ihmisestä, joka ei ole julkisuudessa muuten, mutta jonka elämäntarina on koskettava tai muulla tapaa ajankohtainen. Mikä mahtaa olla näiden lukuisten elämäntarinoiden suosion taustalla?

Miksi elämäkerta houkuttelee lukemaan?

Elämäkerrat esittelevät todelliset tapahtumat ja ihmissuhteet tunnettujen ihmisten taustalla. Niiden lukeminen on siis tapa päästä ihaillun henkilön pään sisälle. Paitsi lisätietoa päähenkilöstään, elämäkerrat tarjoavat mahdollisuuden ymmärtää tuota henkilöä syvemmin. Ne saattavat tuoda esiin rosoa ja uusia puolia ihaillusta hahmosta. Mikäs sen kiinnostavampaa!

Elämäkerta on myös vetävä tekstilaji. Elämäkerrat esittelevät vaiheikkaita elämiä ja teksti soljuu useimmiten vauhdikkaasti elämäntapahtumasta toiseen. Ne sisältävät käänteitä ja eräänlaisen juonen, mutta usein myös ihmissuhteita. Niiden parissa viihtyy lukija jos toinenkin.

Elämäkertoja on niin moneen lähtöön, että kukin lukija voi sitä paitsi valita itselleen kiinnostavan aihepiirin. Koskettavia ja ravisuttelevia elämäntarinoita kirjoitetaan elämäkerroiksi myös muista kuin julkisuuden henkilöistä. Sellaisia on esimerkiksi Riku Siivosen elämäkerta Bob Malmista, huumeista irti pyristelleestä huumekauppiaasta. Kirjan nimi on Ihan tavallinen kokaiinikauppias.
Kimmo Harjulan elämästä kertova Paluu helvetistä on rehellinen tarina elämästä rikollisen maailman ytimessä. Satavuotiaasta holokaustiselviytyjä Eddie Jakusta kertova Maailman onnellisin mies reflektoi elämäniloa ja sitä, mitä onnellisuus todella on. Satakolmevuotiaaksi eläneen syyttäjän, Benjamin Ferenczin, elämänkerta Viimeiset sanat pohtii myös elämän merkitystä ja menneisyyden virheitä.
Kirjailijuudesta kiinnostuneille on kirjailijoiden elämäkertoja, kuten Lucia Berlinin omaelämäkerrallinen Kotiinpaluu. Musiikkiharrastajille on tarjolla monituisia muusikkoelämäkertoja, kuten Lennon ja Bowie.

Eddie Jaku avaa uskomatonta elämäntarinaansa esikoiskirjassaan Maailman onnellisin mies.

Elämäkertoja sekä kirjoitetaan että luetaan Suomessa ahkerasti. On mahdollista, että Suomessa erityisen runsas elämäkertakulttuuri juontaa juurensa lyhyeen kirjoitettuun historiaan. Elämäkerrat ovat nimittäin tapa tallettaa historiaa ja sen käännekohtia. Elämäkerta kertookin aina paitsi aiheenaan olevasta henkilöstä myös ajasta, jona tuo henkilö eli. Lisäksi henkilö ja tämän aikakausi peilautuu kirjoitushetken yhteiskuntaan, mikä synnyttää monitasoista aikakausien vuoropuhelua.

Elämäkerrat ovat kuin kirjallisuuden tosi-tv:tä

Elämme tosi-tv:n kultakautta. Tv-kanavat täyttyvät erilaisista ohjelmista, joissa ihmiset mokailevat ja ovat haavoittuvaisina televisioyleisön edessä. Elämäkertakirjallisuudessa asetelma on hieman samankaltainen, sillä niissäkin paljastetaan aiheena olevasta henkilöstä arkaluontoisia asioita. Joskus sellaisia, joista ei ole koskaan ennen mainittu julkisuudessa.

Elämäkerta on mahdollisuus katsella ja myötäelää toisen ihmisen elämää, joka on useimmiten hyvin toisenlainen kuin lukijan itsensä – vähän kuin tosi-tv. Musta baskeri -nimimerkki kirjoittaa Vihreässä langassa näin: ”Ehkä [elämäkertakirjallisuus] onkin entisaikojen BB: tapa päästä tirkistelemään ja myötäelämään muiden ihmisten tunteita.” Elämäkerta antaa päähenkilöstään kuitenkin tosi-tv:tä kokonaisvaltaisemman kuvan. Se kuvaa henkilön siihen astista elämää, mikä lienee elämäkertojen suosion säilyminen tosi-tv:n rinnallakin. Ne tarjoavat jotain syvempää, jotain enemmän. Samoin kuin tosi-tv, elämäkerrat kuitenkin herättävät kysymyksen siitä, mikä nähdystä tai luetusta oikeastaan on totta? Onko totuutta kenties siloteltu tai dramatisoitu?

Onko elämäkerta totta vai tarua?

Elämäkerran todenmukaisuus ei ole aivan yksinkertainen kysymys. Se kertoo todellisesta henkilöstä, joten sen oletetaan välittävän totuuden tämän elämästä. Tapahtumat kuitenkin suodattuvat elämäkerran kirjoittajan lävitse. Kirjoittaja todennäköisesti korostaa joitakin päähenkilön elämän osa-alueita ja häivyttää toisia, vähemmän kiinnostavia. Se, mikä nähdään kiinnostavana on kirjailijan tulkinta ja päätös.

Joskus pohditaan, ovatko omaelämäkerrat todenmukaisempia kuin jonkun toisen kirjoittamat elämäkerrat. Elämäkertoja tutkinut Agneta Rahikainen kuitenkin huomauttaa, että elämäkerran kohde itse on mitä paras tietämään, kuinka hänen elämäänsä voidaan manipuloida tai sensuroida. Myöskään omaelämäkertaa ei voida siis pitää totuutena kirjoittajansa elämästä.

Vuonna 2022 ALS-taudin takia itsemurhan tehnyt Björn Natthiko Lindeblad julkaisi ennen kuolemaansa muistelmat Saatan olla väärässä. Kirja on ollut monessa maassa valtava inspiraation lähde.

Elämäkerta on aina yksi tulkinta kohteensa elämästä. Siksi voikin olla kiinnostavaa lukea useita elämäkertoja samasta henkilöstä. Niiden avulla saattaa päästä näkemään erilaisia puolia saman henkilön elämästä. Uuden näkökulman tunnettuun henkilöön tarjoaa esimerkiksi Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema.

Aulan elämäkertateoksia

Elämäkertoja on siis moneen lähtöön. On muusikkoelämäkertoja, neroista kertovia elämäkertoja, kirjailijaelämäkertoja ja monia muita. Aula & Co -kustantamon valikoimasta löytyy jo elämäkertaa makuun jos toiseenkin.

Satavuotiaan syyttäjän huikea testamentti jälkipolville

Benjamin Ferenczin (1920-2023) ihmeellinen tarina alkaa 20-luvun laman keskeltä. Köyhästä siirtolaisen pojasta tulee lahjakas syyttäjä ja rohkea sotilas toisen maailmansodan aikana. Elämäkerrassaan Ferenczin käy läpi vaiherikkaan satavuotisen elämänsä – polku hyvään elämään ei ole koskaan suora vaan täynnä mutkia ja kuoppia.

Piakkoin Ferenczin poismenon jälkeen vuonna 2024 julkaistu Viimeiset sanat on ihmeellinen ja ajatuksia herättävä matka läpi 1900-luvun mullistusten. Teos kertoo, mitä kaikkea voimme oppia menneestä.

Aikamme neron Nikola Teslan elämäkerta

Ensimmäinen suomennettu elämäkerta Nikola Teslasta piirtää kiehtovan kuvan omalaatuisesta nerosta, jonka mukaan Elon Musk on nimennyt yrityksensä. Nikola Tesla (1856-1943) keksi muun muassa radion ja kaukosäätimen, kehitti robotiikkaa ja laserteknologiaa, patentoi vaihtovirran ja oikosulkumoottorin, joka on mahdollistanut Tesla-merkkisten autojen maailmanvalloituksen. Teslan keksinnöt ovat muokanneet maailmaamme, mutta silti tämä serbialais-yhdysvaltalainen nero on laajalti tuntematon. 

Tietokirjailija Richard Munson kertoo mukaansatempaavasti tämän aliarvostetun, omalaatuisen neron vaiherikkaan tarinan.

Björn Natthiko Lindebladin elämäkerta avaa elämän opetuksia

Saatan olla väärässä on monivaiheisen elämän eläneen ja hiljattain ALS-tautiin sairastuneen Björn Natthiko Lindebladin koskettava ja viisas elämäntarina.

Teoksessaan Lindeblad kertoo lämpimästi siitä, mitä tähänastinen elämä on hänelle opettanut. Mitä on hyvä elämä? Mistä saada lohtua ja voimia vaikeuksien keskellä? Voiko elämän päättymisen kohdata avoimin mielin ilman pelkoa? 

Saatan olla väärässä oli Ruotsissa vuoden 2020 myydyin tietokirja, se myi yli 100 000 kappaletta kolmessa kuukaudessa. Kirjan käännösoikeudet myytiin vauhdilla 17:ään maahan.

Holokaustiselviytyjä Eddie Jakun elämäkerta

Eddie Jaku on satavuotias holokaustiselviytyjä, josta tuli kirjailija 99-vuotiaana. Esikoiskirjassaan Maailman onnellisin mies Jaku kertoo elämäntarinansa, joka johtaa ylemmän keskiluokan saksalaiskodista kolmen keskitysleirin ja usean pakomatkan kautta Sydneyyn.

Keväällä 2021 julkaistu Maailman onnellisin mies auttaa jokaista meistä näkemään elämämme arvon ja sopii jokaiselle lukijalle, joka kaipaa elämäänsä lohtua.

John Lennonin elämäkerta avaa rocktähden hurjaa elämää

John Lennonin elämäkerta Lennon.

Syksyllä 2020 julkaistu John Lennonin elämäkerta Lennon – Rochtähden elämä, rakkaudet ja kuolema on tuorein rocklegendasta suomeksi julkaistu elämäkerta. Syksy 2020 oli monella tapaa Lennonin juhlavuosi, sillä hänen syntymästään tuli täyteen 80 vuotta ja hänen kuolemastaan 40. On siis oiva aika tutustua uuteen näkökulmaan Lennonin elämästä. Tämä elämäkerta tarkastelee Lennonin koko elämää yrittäen selvittää, mikä kaikki lopulta johti rocktähden alamäkeen ja kuolemaan vain 40-vuotiaana. Tiedämme kaikki, miten Lennon kuoli, mutta mikä johti miehen rappioon ja siihen voimakkaaseen suhtautumiseen, joka lopulta yltyi murhanhimoksi asti?

Lennonin kirjoittanut Lesley-Ann Jones on kokenut ja arvostettu muusikkoelämäkerturi ja toimittaja. Hän tapasi John Lennonin tämän eläessä, joten hänen esittämänsä henkilökuva pohjautuu myös henkilökohtaiseen kokemukseen. Lisäksi hän hyödyntää teoksessa mm. haastatteluja henkilöiltä, joita ei ole aiemmin kuultu!

Suositun novellistin Lucia Berlinin elämäkerta

Lucia Berlinin elämäkerta Kotiinpaluu – Muistoja, kuvia, kirjeitä esittelee kirjailijan ihasteltujen novellien taustalla.

Lucia Berlinin novellikokoelmat Siivoojan käsikirja, Tanssia ruusuilla ja Ilta paratiisissa saavuttivat postuumisti valtavan suosion niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Ennen kuolemaansa Berlin ehti aloittaa myös omaelämäkertaa. Berlinin poika Jeff jatkoi äitinsä työn päätökseen, ja syntyi omaelämäkertaa ja elämäkertaa yhdistävä Kotiinpaluu – Muistoja, kuvia, kirjeitä.

Berlin eli monivaiheisen ja värikkään elämän, joka pilkahtelee esiin hänen novelleissaan. Kotiinpaluussa lukija pääsee entistä lähemmäs aitoa Lucia Berliniä niin Berlinin omaelämäkerrallisen osuuden kautta kuin kirjeenvaihdon ja valokuvien avulla. Tämä elämäkerta tarjoaa lumoavan mahdollisuuden uppoutua toiseen aikaan, toiseen elämään.

Rehellinen kuvaus Suomen huumeongelmasta ja sen syistä

Ihan tavallinen kokaiinikauppias -kirjan kansi. Kannessa kirjailijoiden ja kirjan nimi mustalla pohjalla.

 Ihan tavallinen kokaiinikauppias  kertoo entisen huumekauppias Bob Malmin elämästä. Malmi pääsi kokaiinia myymällä lavean elämän makuun ja hänellä meni lujaa – kunnes ei enää mennyt.

Ihan tavallinen kokaiinikauppias on paitsi vetävä elämäkerta ja true crime –kirja, myös syvällistä luettavaa riippuvuuden mekanismeista.

Kimmo Harjulan hurjan rehellinen elämäkerta

Kimmo Harjulan hurjan elämäntarinan esittelevä elämäkerta Paluu helvetistä.

Paluu helvetistä kertoo Kimmo Harjulan elämäntarinan. Se on elämäkerta, jonka keskiössä ei ole julkisuuden henkilö vaan koskettava elämäntarina. Kimmo Harjula eli traagisen lapsuuden ja nuoruuden Ruotsissa. Hän koki kotonaan sanoinkuvaamatonta väkivaltaa ja ajautui rikollisille teille nuorena.

Paluu helvetistä kertoo kaikista Harjulan elämänvaiheista rehellisen avoimesti, niin myöskin siitä, miten hän löysi tiensä ulos rikollisuuden kierteestä.

Sarjamurhatutkimuksen uranuurtajan John Douglasin muistelmat

Mindhunter 1 ja Mindhunter 2 ovat paitsi luotaus sarjamurhatutkimuksen periaatteisiin myös niiden kehittäjän John Douglasin elämäkerta. John Douglas valottaa sitä, miten löysi tiensä poliisikouluun ja monivaiheisin uran kautta lopulta FBI:n Käyttäytymistieteiden yksikön johtajaksi.

Sarjamurhaajia tutkinut ja heitä luokitellut John Douglas kirjoitti aiheesta kirjan Mindhunter.

John Douglasi oli mies, joka ryhmineen kehitti FBI:n sarjamurhaajatutkimuksen. Hänen ansiostaan tiedämme sarjamurhaajista enemmän kuin 1970-luvun alussa tiedettiin. Silloin länsimaissa pyyhki sarjamurhien aalto. Nykyään poliisi pystyy profiloimaan tekijän paremmin, ja murhaajat joutuvat useimmiten kiinnni. Mindhunter 1 ja Mindhunter 2 ovat tunteita herättäviä tietokirjoja, jotka avaavat mielenkiintoisesti Douglasin mielenmaisemaa. Sitä miten hänen on täytynyt oppia ymmärtämään sekä uhria että rikoksen tekijää. Sukella sarjamurhaajan ja John Douglasin pään sisään!

Heather Morrisin elämäkerta ainutlaatuisista kohtaamisista

Heather Morris on tullut tunnetuksi holokaustiin liittyvistä kirjoistaan Auschwitzin tatuoija ja Cilkan tarina. Tarinoita toivosta kertoo Morrisin tapaamista poikkeuksellisista ihmisistä, heidän kertomistaan ainutlaatuisista tarinoista ja paljastaa, millaisia elämänoppeja voimme niistä ammentaa. Yksi ainutlaatuisimmista kirjan esittelemistä ystävyyksistä on tietenkin ystävyys Lale Sokoloviin, jonka elämäntarinan pohjalta Morris kirjoitti menestysromaanin Auschwitzin tatuoija.

Samalla Morris kertoo omasta ainutlaatuisesta ja inspiroivasta matkastaan kirjailijaksi. Matkasta, jonka ytimessä on taito kuunnella ihmisten tarinoita – tarinoita, jotka Morris on sittemmin välittänyt miljoonille lukijoille.

Celeste Barberin hulvaton elämäkerta itsensä hyväksymisestä

Celeste Barberin ratkiriemukas muistelmateos Tämä on haaste.

Celeste Barberin hulvaton muistelmateos Tämä on haaste välittää itsensä hyväksymisen sanomaa. Celeste Barber on australialainen somevaikuttaja ja näyttelijä, joka on tullut tunnetuimmaksi sometilistään, jossa hän luo toisintoja mallien kuvista. Poseeraamalla omana itsenään ilman photoshoppia ja “mallinvartaloa” sekä korvaamalla alkuperäisten kuvien rekvisiitan arkipäiväisillä esineillä kuvien koomisuus ja päättömyys paljastuu ilahduttavalla tavalla.

Ikonisen muusikon David Bowien elämäkerta

David Bowien vaikuttava elämäkerta Bowie.

Lennon-elämäkerran tapaan myös David Bowien elämäkerta Bowie esittelee ikonisen muusikon elämän aina kuolemaan saakka. Se on oivaltava elämäkerta Bowien uran eri kausista ja muusikon lukuisista hahmoista, joiden kautta hän antoi äänen niille, jotka tunsivat olevansa erilaisia. Kirjassa esitellään niin Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke kuin aito David Bowiekin.

Bowiella oli suuri vaikutus useisiin sukupolviin sekä musiikkiin, kulttuuriin ja koko yhteiskuntaan. Bowie sai alkunsa maailmaa kiertäneen David Bowie is -näyttelyn innoittamana. Sen on kirjoittanut filosofi Simon Critchley. Bowiessa Critchley on onnistunut liittämään taidokkaasti yhteen niin omia nuoruuden kokemuksiaan kuin filosofisia pohdintojaan autenttisuuden ja identiteetin käsittelyssä Bowien musiikissa.