Aulan blogi: Kaunokirjojen avulla voi elää monta elämää

Blogi - 12.11.2021

Mitä lukisin seuraavaksi? Hyvä kaunokirja on aina erinomainen valinta. Lue oheinen blogi Aulan kaunokirjojen valikoimasta!

Kaunokirjat tekevät mahdottomasta mahdollisen. Ne pohtivat niin mennyttä, nykyisyyttä kuin tulevaisuutta. Kaunokirjojen parissa pääsee pohtimaan, millaisessa maailmassa elämme ja toisaalta voisimme elää. Erilaisten historioiden, kulttuurien ja elämien kirjo välittyy kaunokirjojen tarinoista. Aulan kaunokirjat sisältävät tarinoita niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta.

Merkkiteoksia maailmalta

Romaani muutoksesta: Paolo Giordanon Tasmania

 Tiedemies Paolo tutustuu pilvien muotoja tutkivaan professori Novelliin. Hän herää ymmärtämään paitsi tieteen ja ilmaston kriisin myös sen, että hänen elämänsä kaikki osa-alueet – perhe, ystävyyssuhteet – ovat yhtä lailla kriisissä. Paolo Giordanon ääni onnistuu olemaan samalla selkeä ja heijastava, ironinen ja lempeä. Hän yhdistää tarinan, runouden ja tieteen sekä puhuessaan pilvistä että atomipommeista.

Nimeni on Oliva Denaro -kirjan kansi. Kannessa suoraan päin katsova tummahiuksinen nuori nainen.

Nimeni on Oliva Denaro pohjaa italialaisen Franca Violan tositarinaan

Viola Ardonen romaanin Nimeni on Oliva Denaro esikuva Franca Viola taisteli aikanaan niin kutsuttua korjaavaa avioliittoa vastaan vastaan Italiassa. Oliva taisteli oikeudesta valita oma elämänsä.

Pommisuojan lukupiiri -kirjan kansi. Kannessa kerrostalon julkisivu. Alakerrassa on kirjakauppa ja yläkerran ikkunoissa ihmisiä.

Romaani kirjojen parantavasta voimasta: Annie Lyonsin Pommisuojan lukupiiri

Kaksikymppiset tukholmalaiset ystävykset elävät huoletonta elämää. Rauhallisen pinnan alla kuitenkin kuplii kysymykset identiteeteistä ja yhteiskuntaluokasta. Johanna Hedmanin Trio on haikeankaunis romaani ystävyydestä.

Kaksikymppiset tukholmalaiset ystävykset elävät huoletonta elämää. Rauhallisen pinnan alla kuitenkin kuplii kysymykset identiteeteistä ja yhteiskuntaluokasta. Johanna Hedmanin Trio on haikeankaunis romaani ystävyydestä.

Kysykää Mialta -kirjan kansi. Kannessa piirros talon edustasta.

Kolmen sukupolven naiset: Kysykää Mialta

Mia ja Lilia matkustavat kesäksi isoäitinsä luokse Ukrainan maaseudulle. Siellä heillä on aikaa pohtia niin mennyttä, nykyisyyttä kuin tulevaa. Kysykää Mialta on

Puolikuu-kirjan kansi. Kannessa värikkäällä pohjalla juokseva peura.

Menestysteos tuo esiin Kiinan vähemmistöt: Puolikuu

Yhdeksänkymmentävuotias evenkipaimentolaisnainen istuu nuotiolla ja muistelee mennyttä elämää. Huima tarina vie lukijansa keskelle Kiinan lähistorian myrskyjä.

Tiima-kirjan kansi. Kannessa erilaisia rattaita, joiden keskellä lukee Tiima.

Kello käy mennyttä aikaa: Tiima

Muistisairas Alma vetää joka päivä kaappikellonsa. Yllättävän ystävyyden myötä Alman mieleen alkaa nousta kuvia hänen kuolleesta miehestään. Mitä oikeastaan heidän välillään tapahtuikaan?

Kolme sisarta -kirjan kansi. Kannessa Kolme toisiaan kohti kurottavaa kättä. Taustalla keskitysleirin portti.

Menestyskirjailijan teos sisaruuden voimasta: Kolme sisarta

Auschwitzin tatuoijan kirjoittajan uutuus on sydämeenkäyvä tarina kolmesta sisaresta, jotka lupaavat toisilleen selviävänsä yhdessä.

Naisten selli nro 3 -kirjan kansi. Kannessa naisen pää kuvattuna takaa.

Ikkuna nyky-Venäjälle: Naisten selli nro 3

Anja pidätetään ja tuomitaan kymmeneksi päiväksi vankilaan. Siellä Anja puhuu kaikesta. Sitten alkaa tuntua siltä, ettei kaikki ole aivan kohdallaan.

Kirjoja ihmisten välisistä suhteista

Halun säännöt -kirjan kansi. Kannessa kirjan ja kirjailijan nimi ja huulet poikittain.

Rohkea kirja vallasta: Halun säännöt

Eve ajautuu kolmanneksi pyöräksi suhteeseen, joka saa hänet pohtimaan, kuinka paljon itsestään voi toiselle antaa ja mitä ihmisen on lupa haluta toiselta.

Lasten juna -kirjan kansi. Kannessa selin oleva lapsi, jonka vieressä matkalaukku.

Kohtalokas tarina unohdetuista: Lasten juna

Mussolinin fasistit on lyöty, mutta sodanjälkeinen Italia on kaaoksessa. Juna kulkee maan eteläosista vauraampaan pohjoiseen mukanaan tuhansia lapsia.

Kolmas maa -kirjan kansi. Kannessa kirjailijan ja kirjan nimi. Taustalla näkymä vuoristosta.

Hyvän ja pahan risteyksessä: Kolmas maa

Angustias Salvier saapuu köyhyyden riivaamaan kylään kaksosvauvojensa kanssa. Huimaavassa tarinassa tarut ja legendat sekoittuvat nyky-Meksikon todellisuuteen.

Kapinallinen ja varas -kirjan kansi. Kannessa sumuisella järvellä oleva vene ja veneessä ihmisen hahmo.

Sykähdyttävä tarina rakkaudesta: Kapinallinen ja varas

Menestyskirjailija Jan-Philipp Sendkerin uutuus on kertomus yllättävästä ystävyydestä ja luottamuksesta.

Puolikuu-kirjan kansi. Kannessa värikkäällä pohjalla juokseva peura.

Menestysteos tuo esiin Kiinan vähemmistöt: Puolikuu

Yhdeksänkymmentävuotias evenkipaimentolaisnainen istuu nuotiolla ja muistelee mennyttä elämää. Huima tarina vie lukijansa keskelle Kiinan lähistorian myrskyjä.

Moderneja klassikoita

Aula & Co on julkaissut vuosien saatossa lukuisia merkkiteoksia, joita voi hyvällä syyllä pitää moderneina klassikoina. Yksinäisyyden jälkeen on saksalaisen Benedict Wellsin läpimurtoromaani. Avainromaaniksi kuvailtu teos kertoo kolmesta sisaruksesta, joiden elämä kietoutuu vanhempien aikaisen kuoleman aiheuttaman trauman ympärille. Paolo Giordanon Jopa taivas on meidän on puolestaan koskettava kertomus nuoruudesta, rakkaudesta ja elämänjanosta. Koskettava tarina on klassinen lukuromaani, joka vie mennessään. Natalia Ginzburgin Kieli jota puhuimme on kuvaus torinolaisesta perheestä Mussolinin ajan Italiassa. Eloisa kirja on tarinankerronnan juhlaa.