Aulan blogi: Paras lahjakirja lapselle ja nuorelle

Blogi - 1.12.2021

Juuri oikean joululahjakirjan valitseminen lapselle tai nuorelle voi olla hankalaa. Kokosimme vinkkimme lahjakirjoista nuoremmille lukijoille!

Parhain tapa kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan on tarjota heille sopivaa ja innostavaa lukemista. Lue tästä postauksesta vinkkejä lahjakirjoista lapsille ja nuorille. Aulan valikoimasta löytyy taikuudentäyteistä fantasiaa kuin myös kiinnostavia tietokirjoja nuorille lukijoille – valitse täydellinen lahjakirja!

Taikuudesta innostuneille

Onko Harry Potterit jo luettu, ja lapsi tai nuori kaipaisi jotain samankaltaista luettavaa? Taianomaisia seikkailuja tarjoaa Mikki Lishin ja Kelly Ngain ihana Taikuuden talo -sarja, jossa seikkailevat sisarukset Hedy ja Spencer. Syksyllä 2021 ilmestyi sarjan toinen osa Taikurin kartta. Sisarukset ovat jälleen vierailulla isoisänsä taikuutta pursuavassa talossa, jossa he törmäävät maanalaiseen taikuusturnaukseen. Sarja sopii erinomaisesti alakoulu- tai yläasteikäisille.

Taikuutta ja taikatemppuja pursuaa myös Neil Patrick Harrisin suuren suosion kerännyt neliosainen sarja Taikajengi, joka kuvaa nuorta ystäväporukkaa. Sarja on saanut kiitosta monipuolisista hahmoistaan. Mikä hauskinta, tarinan ohessa opetetaan myös lukijoille taikatemppuja! Sarjan neljäs ja viimeinen osa Taikajengi ja Kalaganin arvoitus ilmestyi kuluvana syksynä. Sarja sopii hyvin 7-13-vuotiaille lukijoille.

Lahjakirja eläinten ystävälle

Mikä olisikaan parempi lahjakirja kuin sellainen, joka kertoo lasta kiinnostavasta aiheesta. Eläimistä pitävälle nappivalintoja ovat Hiiri nimeltä Miika, Eevin eläinmaailma sekä Sankaritarinoita eläimistä. Matt Haigin rakastetusta Poika nimeltä Joulu -kirjasta ja elokuvasta tuttu Miika-hiiri sai oman kirjansa, Hiiri nimeltä Miika. Tonttuvaaraan sijoittuva tarina sopii erinomaisesti joulunajan lukemiseksi. Eevin eläinmaailma taas kertoo 11-vuotiaasta Eevistä, joka pystyy puhumaan eläinten kanssa. Haigin lastenkirjoissa kantava teema on itsensä hyväksyminen ja rohkeasti omana itsenä oleminen. G.L. Marvelin ja Leena Parkkisen Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa -teoksessa tutustutaan eläinsankareihin, jotka ovat muuttaneet maailmaamme, kuten Pullervo-norppaan, Lassie-koiraan ja Dolly-lampaaseen.

Mielenkiintoiset tietokirjat

Nuoremmille lukijoille suunnatut tietokirjat tarjoavat mielenkiintoisia faktoja lapselle sopivalla kirjoitustyylillä. Markus Hotakaisen Ihmeellinen universumi kertoo ala-asteikäisille hauskasti ja mieleenpainuvasti avaruudesta. Nick Caruson ja Dani Rabaiottin hitiksi muodostuneessa kirjassa Piereskeleekö se? – Kaikki eläinten suolikaasuista esitellään tieteellisesti täsmällisesti yli 80 eläinlajin pierut. Neil deGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille nuorille taas esittelee maailmankaikkeuden mysteerejä ja tähtitiedettä nuorelle sopivalla tavalla.

Kirjalahja nuorelle

Hieman vanhemmille, 14-vuotiaista ylöspäin, löytyy valikoimastamme erinomaisia fantasiakirjoja – sopivatpa niin kutsutut YA- eli young adult -kirjat hyvin aikuislukijoillekin. Victoria Aveyardin suursuosion saavuttanut neliosainen Punainen kuningatar -sarja kertoo maailmasta, jossa ihmiset on jaettu kahteen kastiin: niihin, joiden veri on punaista, ja niihin joiden veri on hopeaa. 17-vuotias Mare saa tietää omaavansa punaisesta verestään huolimatta kuolettavan kyvyn. Syksyllä 2021 julkaistiin Aveyardin uudemman fantasiasarjan ensimmäinen osa Maailmojen murtaja, jossa Corayne an-Amarat saa tietää olevansa ainut, joka voi pelastaa pimeyteen lipuvan maailman.

Leigh Bardugon Grishaversumi-trilogia sai kesällä päätösosansa Tuho ja roihu. Trilogia kertoo Ravkan valtakunnasta, jota halkoo kammottava Sysikuilu. Ylittäessään kuilua ensimmäistä kertaa tavallinen rivisotilas Alina Starkov saa tietää olevansa Auringonkutsuja; hänen voimansa voivat riittää tuhoamaan Sysikuilun. Trilogian ensimmäinen osa on Varjo ja riipus. Kirjoista on tehty Netflix-sarja.

Joulun ihanin lahjakirja: Poika nimeltä Joulu

Matt Haigin ihana koko perheen joulukirja Poika nimeltä Joulu kertoo siitä, miten pojasta nimeltä Nikolas tuli Joulupukki. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kaukaisen Suomen synkkään ja lumenpeittämään korpeen, jossa erikoiset hahmot ja persoonat elävät erikoista elämäänsä. Lämmin, koskettava, itkettävä ja naurattava jouluseikkailu sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.

Kirjasta julkaistiin Netflix-elokuva marraskuussa 2021. Kirjan lukemisen jälkeen voi siis vaikkapa koko perheen voimin katsoa tämän ihanan jouluelokuvan – ja bongata suomalaisia maisemia!

Etkö löytänyt sopivaa kirjaa tästä postauksesta? Lisää lasten- ja nuortenkirjojamme voit selata kategorioittain Lapset ja nuoret -sivulla.