Aulan blogi: Hyvä lastenkirja viihdyttää nuoria ja aikuisia

Blogi - 8.5.2024

Sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, tavataan sanoa. Lastenkirjat eivät nimestään huolimatta ole suunnattu vain lapsille vaan niiden sanomasta ja oivalluksista voivat nauttia vanhemmatkin lukijat.

Pienemmälle väelle on tarjolla paljon erilaista luettavaa. Joka vuosi julkaistaan valtava määrä lastenkirjoja, joiden päälle tulee vielä erinäinen määrä klassikoita, joita myös vanhemmat lukijat voivat kuluttaa. Lastenkirja on mainio tapa rohkaista omaa tai jonkun muun lasta lukemaan. Keskeistä on myös se, että lapsi näkee vanhempien ihmisten lukevan. Miksi lapsi tarttuisi kirjaan, jos kerran vanhempien silmät säihkyvät sinivalon loisteessa? Me täällä Aulalla rohkaisemme tietysti kaikkia lukemaan niin yksin kuin yhdessä. Alta löydät aulalaisten vinkkejä hyviin lastenkirjoihin. Kirjat ovat usein saatavilla myös e- ja äänikirjoina.

Heittäydy seikkailun vietäväksi

Portugalilas-englantilaisen J. J. Arcanjon Crookhaven-lastenkirjasarja on innostava ja vauhdintäyteinen lukukokemus kaiken ikäisille lukijoille. Ensimmäinen osa Varkaiden akatemia kertoo Gabrielista, taskuvarkaasta, joka saa kutsun rikollisten kouluun – Crookhaveniin. Koulu on täynnä kummallisuuksia ja jännittäviä arvoituksia, joita päästään ratkomaan jatko-osissa Unohdettu labyrintti ja Salaisuuksien saari (julkaistaan syksyllä 2024).

Hyppää taikuuden maailmaan Taikajengin kanssa

Taikajengi on neliosainen kirjasarja, jonka on kirjoittanut tunnettu näyttelijä ja stand up -koomikko Neil Patrick Harris. Taikajengi on monimuotoinen ystäväporukka, joka joutuu kirjoissa vauhdikkaisiin seikkailuihin. Kirjoja lukemalla voi oppia myös ihka oikeita taikatemppuja. Kirjasarjaan kuuluu osat Taikajengi, Taikajengi ja suuri ennustaja, Taikajengi ja viekas vatsastapuhuja sekä Taikajengi ja Kalaganin arvoitus.

Matt Haigin valloittavat lastenkirjat

Tarina hiiristä ja ennen kaikkea juustosta: Hiiri nimeltä Miika

Poika nimeltä Joulu -kirjasta tuttu Miika-hiiri seikkailee nyt omassa kirjassaan. Kirjassa hiiret himoitsevat herkullista, mutta äärettömän vaarallista Urgaburga-juustoa.

Tarina ystävyyden tärkeydestä: Totuuskeiju menee kouluun

Aada ja Totuuskeiju muuttavat uudelle paikkakunnalle. Siellä he joutuvat yhdistämään voimansa kiusaajaa vastaan.

Eläinkuiskaaja: Eevin eläinmaailma

Eevin isä on vannottanut, ettei Eevi saa käyttää erityistä lahjaansa eli kykyä puhua eläimille. Eläintarhassa tapahtuva onnettomuus pakottaa Eevin kuitenkin vaikean valinnan eteen.

Todellinen jouluklassikko: Poika nimeltä joulu

Suosittuna elokuvanakin tunnettu Poika nimeltä Joulu sijoittuu joulupukin kotimaahan eli Suomeen! Kirjalle on ilmestynyt myös kaksi jatko-osaa Tyttö joka pelasti joulun sekä Joulupukki ja minä.

Opiksi ja iloksi – lasten tietokirjat

Karvaiset supersankarit: Sankaritarinoita eläimistä

Keitä ovat Dolly-lammas, Lassie-koira, Cheeta-simpanssi, Pullervo-norppa ja lukuisat muut eläinsankarit? Upeasti kuvitettu kirja esittelee eläinmaailman supersankareita.

Kohti ääretöntä: Ihmeellinen universumi

Markus Hotakaisen Ihmeellinen universumi vie maailmankaikkeuden ihmeiden äärelle.

Kuvakirjasarja puuhakkaille

Tuleeko sinusta isona arkkitehti, tutkija tai kenties maailman parantaja? Andrea Beatyn ja David Robertsin upeasti kuvitetussa kirjasarjassa käsitellään lasten kiinnostuksen kohteita. Sarjassa on ilmestynyt Roosa Ruuti, insinööri, Antti Lehti, arkkitehti, Pii Pihlaja, tutkija sekä Mia Molina, maailman parantaja. Ahkerille insinööreille on ilmestynyt lisäksi oma Roosa ruudin tehtäväkirja!