Aulan blogi: Uutuuskirjat 2020 – tuoreita lukuelämyksiä

Ajankohtaista - 18.10.2020

Vuoden 2020 aikana Aula & Co:lta ilmestyy enemmän kirjoja kuin koskaan aiemmin. Kirjavuoden kokonaisesaldoksi tulee kolmekymmentä kirjaa. Se on kolmasosan kasvu verrattuna vuoteen 2019. Kuten aina Aulan uutuuskirjat ovat nytkin peräisin eri puolilta maailmaa.

Vuosi 2020 on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Kun aikaa on vietetty tavallista enemmän kotona, on lukuharrastus saanut suomalaisten elämässä entistä suuremman roolin. Tässä blogiartikkelissa on aiheena Uutuuskirjat 2020 ja toivomme, että löydät niiden joukosta paljon vaikuttavia lukuelämyksiä. Jatka siis eteenpäin, niin tiedät, mitä luet seuraavaksi.

Vuosi 2020 on mielenkiintoinen kirjavuosi

Vuoden 2020 aikana Aula & Co:lta ilmestyy enemmän kirjoja kuin koskaan aiemmin. Kirjavuoden kokonaisesaldoksi tulee kolmekymmentä kirjaa. Se on kolmasosan kasvu verrattuna vuoteen 2019. Kuten aina Aulan uutuuskirjat ovat nytkin peräisin eri puolilta maailmaa. Vuonna 2020 julkaisemme kotimaisten kirjojen lisäksi kiinalaisten, yhdysvaltalaisten ja isobritannialaisten kirjoja. Loput uutuuskirjat ovat pohjoismaalaisten, italialaisen ja saksalaisen käsialaa.

Aulan syksyn uutuuskirjat muodostavat monipuolisen kokonaisuuden.

Kokonaisuutena kirjavuosi 2020 on ollut jo tähän mennessä hyvin mielenkiintoinen. Koko maailmaa myllertäneet muutokset ovat myllertäneet myös kirja-alalla. Fyysisten kirjojen myynti on laskenut ihmisten pysyessä enemmän kotonaan, kun taas kirjojen kokonaiskulutus on ehkä jopa kasvanut samaisesta syystä! Nyt entistä suositumpia formaatteja ovat nimittäin äänikirjat ja e-kirjat.

Suomalaiset uutuuskirjat 2020

Kotimaiset uutuuskirjat muodostavat monipuolisen kattauksen. Keväällä 2020 ilmestyi Markku Aallon mielenkiintoinen uutuusromaani Muistoa kunnioittaen. Syksylllä 2020 ilmestyi Jenna Kostetin tunnelmallinen saaristoon sijoittuva Linnunluisia-romaani sekä elämäkerrallinen true crime -kirja Paluu helvetistä. Se kertoo raadollisen rehellisesti ruotsinsuomalaisen entisen rikollisen, Kimmo Harjulan, elämästä. Riipaisevan uutuuskirjan on kirjoittanut Paul Granholm.

Pohjoismaiset uutuuskirjat 2020

Aulan syksyn 2020 tietokirjojen joukkoon mahtuu kaksi ajankohtaista ja vaikuttavaa pohjoismaista tietokirjaa. Åsa Wikforssin Vaihtoehtoiset faktat kertoo tiukkaa faktaa siitä, mitä tieto on ja mitä se ei ole. Jatkuvasti yleistyvän käsityksen mukaan totuus voi olla myös subjektiivinen kokemus. Wikforss, arvostettu filosofi ja tutkija, kuitenkin toteaa, että tieto on aina objektiivista. Muulloin se ei ole tietoa. Andri Magnasonin Ajasta ja vedestä on samaistuttava tietokirja ilmastonmuutoksesta. Koska ihmiset eivät ymmärrä numeroita ja tilastoja, tämä uutuuskirja on muotoillut ilmastonmuutoksen muotoon, jota me ihmiset ymmärrämme: tarinaksi ihmiselämästä.

Vastapainoa näille huikeille tietokirjoille tuo hulvaton Helvetillinen vaelluskirja. Sen on kirjoittanut Are Kalvø, yksi Norjan suosituimmista stand-up-koomikoista. Kirja kuvaa sivaltavasti ja älyttömän hauskasti norjalaisten luontosuhdetta, johon suomalaisten on helppo samaistua. Pohjoismaisten uutuuskirjojen joukkoon mahtuu syksyllä 2020 myös yksi romaani. Kaspar Colling Nielsenin tulevaisuuteen sijoittuva utopia-dystopia Euroopan kevät on ajatuksiaherättävä kirja.

Andri Magnasonin uutuuskirja Ajasta ja vedestä on upea ja helposti avautuva teos ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista.

Englannista käännetyt uutuuskirjat 2020

Alkukieleltään englanninkielinen kirjallisuus loistaa Aulan syksyn 2020 kirjojen joukossa erityisesti kaunokirjallisuuden ja elämäkertojen puolella. Odotetut uutuuskirjat Keskiyön kirjasto ja Ei enää mitään ilmestyvät tuovat kaksi aivan erilaista tarinaa suomalaisten lukijoiden ulottuville. Matt Haigin Keskiyön kirjasto on mukaansatempaava lukuromaani, jossa elämäänsä tyytymätön Nora pääsee kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoisia elämänpolkujaan. Paraneeko vaihtamalla? Tommy Orangen Ei enää mitään on syksyn kaunokirjallinen tapaus. Romaani kertoo city-intiaanien joukosta, joka valmistuu kukin tahollaan, kukin tavallaan, lähestyvään powwow-juhlaan. Teos on riipaiseva, rohkea ja kaunis – kerrassaan unohtumaton.

Rob Searsin uskomattoman hauska kirja Kim Jong-un ja kaverit tarjoaa mahdollisuutta nauraa maailman päättömälle menolle. Mitä muuta voisi toivoa vuonna 2020? Kirja ilmestyy marraskuussa.

Lennon ja Kotiinpaluu ovat loistavia elämäkertoja. Kim Jong-un ja kaverit tarjoaa loistavaa lukuviihdettä.

Englannista käännettyjä elämäkertoja ovat syksyn uutuuksien joukossa John Lennonin ja Lucia Berlinin elämäkerta. Lesley-Ann Jones on kirjoittanut uusia näkökulmia sisältävän elämäkerran John Lennonista. Suomeksi kirja julkaistaan marraskuussa 2020 nimellä Lennon. Lucia Berlinin omaelämäkerta Kotiinpaluu tekee lukijalle tutuksi erityisesti kirjailijan aviomiehet ja lukuisat asuinpaikat. Berlinin novelleista tuttu käsinkosketeltavuus ja rehellisyys tekevät kirjasta inspiroivaa luettavaa. Mindhunter 2 koostuu puolestaan osittain John Douglasin muistelmista.

Kotiinpaluu-elämäkerta

Myös lapsille ja nuorille suunnatut uutuuskirjat pitävät sisällään anglosaksisen maailman kirjallisuutta. Leigh Bargudon nuortenkirja Saarto ja myrsky on jatkoa Grishaversumi-sarjalle, jossa Alina yrittää tehdä kotimaastaan Ravkasta jälleen oikeudenmukaista. Alinalla on harvinaislaatuinen kyky valjastaa auringonvalo käyttöönsä.

Ala-asteikäisille lukijoille hyviä tarinoita tarjoavat Neil Patrick Harris sekä Kelly Ngai ja Mikki Lish. Harrisin kirjassa Taikajengi ja viekas vatsastapuhuja seikkailee kuusi taikurilasta, jotka joutuvat pelastamaan kotikaupunkinsa juonittelevilta aikuisilta. Se onnistuu tietenkin taikomalla! Myös Mikki Lishin ja Kelly Ngain uutuuskirja Taikuuden talo on pullollaan taikuutta ja taikatemppuja. Hedy ja Spencer ovat hoidossa isoisänsä luona ja alkavat selvittää kadonnen isoäitinsä kohtaloa apunaan täytetty hirvenpää ja karhuntalja, jotka osaavat puhua!

Kiinalaiset ja eurooppalaiset uutuuskirjat 2020

Elokuussa 2020 ilmestyi kiinalaisen Liu Cixinin scifi-sarjan päätösosa Kuolema on ikuinen. Palkitun kirjailijan romaanissa Maan ja Trisolaris-planeetan välinen rauha on hiuskarvan varassa. Kiinalaista kirjallisuutta ilmestyi myös keväällä 2020. A Jin Täydellinen rikos on hyytävä trilleri miehestä, joka haluaa toteuttaa ihanteellisen rikoksen jäämättä kiinni.

Pohjoismaiden lisäksi eurooppalaista kirjallisuutta ilmestyy Aula & Co:lta vuonna 2020 Itävallasta ja Italiasta. Kevään uutuuskirja Kokonainen elämä sai upean vastaanoton. Robert Seethalerin romaani kertoo vähäeleisesti vuoristossa asuvan miehen koko elämäntarinan, jonka aikana syrjäisestä alppikylästä tulee sodan varjossa elävä kylä ja lopulta laskettelukeskus. Kesän uutuuskirja Tartunnan aikaan on Paolo Giordanon esseemäinen ajatuskokoelma koronaviruksen puhkeamisesta Italiassa.

Uutuuskirjat 2020 – tutustu ainakin näihin kiehtoviin teoksiin

Tässä muutamia poimintoja aivan juuri ilmestyneistä ja syksyn 2020 aikana julkaistavista uutuuskirjoista. Huomaa, että voit tehdä ennakkotilauksen niistä kirjoista, jotka eivät ole vielä ilmestyneet. Ennakkoon tilaamasi uutuuskirjat toimitetaan sinulle heti, kun ne ilmestyvät ja pääset nauttimaan niistä aivan tuoreeltaan.

Cilkan tarina

Heather Morris, joka on kirjoittanut kehutun Auschwitzin tatuoijan, loistaa nyt uudella romaanillaan Cilkan tarina. Romaani on löyhästi tositapahtumiin pohjautuva ja kertoo Cilka Kleinin tarinan Auschwitzista suoraan Siperian keskitysleirille.

Mahtavaa, tämä kirja on jo ilmestynyt.

Mindhunter, Osa 2 Sarjamurhaajan profilointi

Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin suomeksi viime keväänä ja nyt on toisen osan vuoro. Kurkista sarjamurhaajan pään sisään! John Douglas ja Mark Olshaker ovat tehneet kiehtovan psykologisen elämäkerran.

Jes! Tämäkin kirja on jo ilmestynyt

Paluu helvetistä – Kimmo Harjulan uskomaton tarina

Paul Granholmin äärimmäisen rankka kuvaus on selviytymistarina elämän pimeältä puolelta. Kimmo Harjulan elämä kulki hirvittävistä lähtökohdista rikoskierteen kautta takaisin elämään.

Tätäkin kirjaa pääsee jo lukemaan tai kuuntelemaan.

Helvetillinen vaelluskirja

Are Kalvø on paketoinut pohjoismaalaisten oudon ja kummiakin piirteitä saavan luontosuhteen pirullisen hauskaan ja oivaltavaan muotoon. Todennäköisesti hauskin ulkoilusta koskaan kirjoitettu kirja!

Tämä kirja on jo saatavilla ei kun nauramaan!

Ajasta ja vedestä

“Ihmiset ymmärtävät tarinoita, eivätkä numeroita.” Andri Snær Magnasonin kirja on kiehtova tarina ihmiskunnan menneisyydestä ja tulevaisuudesta ilmaston muuttuessa.

Kirja on juuri ilmestynyt!

Vaihtoehtoiset faktat

Teoreettisen filosofian professori Åsa Wikforss käsittelee teoksessaan tietoa ja totuutta. Todella ajankohtainen kirja, jonka jokaisen pitäisi lukea.

Odota vielä vähän, kirja ilmestyy lokuun lopulla.

Lennon – Rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema

Ansiokkaan ja pitkän uran journalistina tehnyt Lesley-Ann Jones pureutuu teoksessaan John Lennonin elämään.

Ihan pian täällä. Tämä kirja ilmestyy marraskuun alussa.

Aula & Co on kaikenlaisten kirjaelämysten puolestapuhuja

Lukemisen käsitys on laajentunut e-kirjojen ja äänikirjojen myötä, mutta klassinen lukemisesta nauttiminen on silti pitänyt hyvin pintansa Suomessa. Ihminen ei selviä ilman tarinoita ja kirjat ovat totta kai tarinankerronnan aatelia. Olitpa jo kokenut lukija tai vastikään lukijaksi tai äänikirjan kuuntelijaksi innostunut, tervetuloa löytöretkelle perinteisten kirjojen, sähköisten kirjojen ja äänikirjojen kiehtovaan maailmaan!

Voihan olla niinkin, että samassa perheessä joku nauttii perinteisen painetun kirjan lukemisesta ja toinen pitää äänikirjoista. Saattaa siis hyvinkin olla, että uutuuskirjat 2020 on hankittava sekä fyysisinä kirjoina että digitaalisessa muodossa.

Me aulalaiset olemme tietysti ahkeria lukijoita, työskentelemmehän kustantamossa. Tunnemme siis kustantamamme teokset, mutta ahmimme tietysti muutakin kirjallisuutta. Millainen kirjakustantamo sitten olemme? Aula & Co on vuonna 2016 perustettu uuden polven kustantamo ja perheyritys. Periaatteemme on pyrkiä julkaisemaan parasta kauno- ja tietokirjallisuutta kaikenikäisille lukijoille – niin painettuina kirjoina kuin sähkö- ja äänikirjoinakin.

Pysy perillä uutuuskirjoista

Jos haluat jatkossakin pysyä ajantasalla kirjauutuuksista, kannattaa liittyä Aula & Co:n postituslistalle. Kun liityt postituslistallemme,

  • saat heti 20 % alennuskoodit verkkokauppaamme
  • jatkossa saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uutuuskirjoista
  • saat ainutlaatuisia erikoistarjouksia, joita tarjoamme ainoastaan postituslistamme jäsenille
  • voit osallistua kilpailuihimme, joissa arvotaan kirjoja sekä paljon muuta lukemiseen liittyvää

Lähetämme sinulle korkeintaan kaksi viestiä per kuukausi. Ja mikäli tulet myöhemmin toisiin ajatuksiin, myös listalta poistuminen on helppoa.

Täältä voit liittyä postituslistallemme.