Aulan blogi: Rikos kiinnostaa vuodesta toiseen

Ajankohtaista - 14.1.2023

Mikään ei sovi paremmin pimeisiin iltoihin kuin kunnon jännäri. Dekkari, trilleri ja mysteeri ovat olleet suosittuja kirjallisuuden alalajeja jo vuosikymmeniä.

Kaikki tuntevat Sherlock Holmesin ja Agatha Christien luomat yksityisetsivät. Rikoskirjallisuuden ympärille on vuosien saatossa kehkeytynyt sikermä erilaisia alalajeja historiallisesta dekkarista cozy crime -tyyppiseen tunnelmointiin. Stieg Larssonin Millenium-trilogiasta alkanut Pohjoismaisen dekkarin voittokulku jatkuu edelleen. Myös tosielämän rikoksista kertovat true crime -kirjat ovat olleet erittäin suosittuja viime vuosina.

Murha on aina hyökkäys yhteiskunnan asettamaa status quota kohtaan. Yhteiseen todellisuuteen syntyy repeämä, jota etsivä, poliisi tai jokin muu taho alkaa selvittää. Yleensä kirjat päättyvät siihen, että rikoksentekijä jää kiinni, mikä ikään kuin palauttaa vallitsevan todellisuuden takaisin tasapainon tilaan.

Hyvä dekkari perustuu myös arvoitukseen ja siihen, että lukija voi tarinan edetessä pohtia yhdessä kirjan hahmojen kanssa rikosta, sen tekijää ja motiiveja. Juonivetoinen tarina vie mennessään, ja parhaimpia dekkareita voi olla vaikea laskea käsistään.

Mitä eroa on dekkarilla, mysteerillä ja trillerillä?

Dekkarin, mysteerin ja trillerin käsitteitä käytetään usein toistensa synonyymeina, vaikka jännityskirjallisuudessa niillä on omat tarkat merkityksensä. Dekkareiden ytimessä on rikokset, niiden tutkinta sekä rikolliset ja heidän motiivinsa. Dekkareissa saatetaan pohtia myös moraalisia kysymyksiä tai sitoa rikos osaksi yhteiskunnallista todellisuutta. Pohjoismainen dekkari ja true crime ovat suomalaisille jo tuttuja dekkareiden lajityyppejä.

Mysteerit ovat puolestaan perinteisempiä salapoliisiromaaneja. Esimerkiksi Mika Waltarin Komisario Palmu -romaanit ovat nimenomaan vanhan ajan mysteerejä. Viime aikoina suosituksi mysteerilajityypiksi on noussut cozy mystery tai cozy crime. Niissäkin ratkotaan mitä moninaisempia rikoksia, mutta samalla kirjat eivät ole ylettömän raakoja tai pelottavia.

Trillerit ovat tiivistunnelmaisia, kerronnaltaan kiihkeitä tarinoita, joissa globaalit mannerlaatat järkkyvät ja koko maailma saattaa olla suistumassa pimeyteen. Niissä ei välttämättä ratkota rikosta vaan enemmänkin katsotaan, pystyykö kirjailijan luoma poikkeushenkilö estämään maailmanlaajuisen katastrofin ennen kuin aika loppuu. Trillereiden lajityyppejä ovat psykologiset trillerit ja kauhutrillerit.

Me täällä Aulalla olemme yhtä kiinnostuneita rikoksista kuin muutkin. Vuosien saatossa olemme julkaisseet niin perinteisiä dekkareita, mysteerejä, trillereitä kuin true crimea. Alta löydät poiminnat Aulan dekkarikirjoista.

Uutuudet

Lumihauta-kirjan kansi. Kannessa sarvekas eläimen pääkallo.

Hyytävä dekkari pohjoisesta: Lumihauta

Metso & Vauramo -sarjan toisessa osassa Matilda Metso ratkoo perhesurmaa. Liittyykö rikos jotenkin häneen itseensä, ja kuka rakentelee lumihahmoja erämaahan?

Vajoama-kirjan kansi. Kannessa kaksi keskenään taistelevaa lintua.

Lasiavain-palkitun dekkaristin uutuus: Vajoama

Autiotalosta löytyy nälkään kuollut mies. Pian selviää, että uhreja saattaa olla enemmänkin. Ådalen-sarjan uutuus on taattua Alsterdalia.

Tiima-kirjan kansi. Kannessa erilaisia rattaita, joiden keskellä lukee Tiima.

Kun aika loppuu: Tiima

Muistisairas Alma on yksin. Sitten eräänä päivänä hän ystävystyy pienen pojan ja koiran kanssa. Ystävyys nostaa Alman mieleen kuvia menneestä. Mitä hänen ja hänen miehensä välillä oikein tapahtuikaan?

Kotimaisin voimin

Ihan tavallinen kokaiinikauppias -kirjan kansi. Kannessa kirjailijoiden ja kirjan nimi mustalla pohjalla.

Arkista huumekauppaa: Ihan tavallinen kokaiinikauppias

Bob Malmi kauppasi vuosia huumeita. Tie johti lopulta vankilaan, jossa oli aikaa miettiä elämän suuntaa. Karu tarina tuo huumekaupan arjen iholle.

Välitön uhka -kirjan kansi. Kannessa kaupungin ja konepistoolin siluetit.

Tiivis trilleri: Välitön uhka

Kuusi ihmistä saa surmansa Helsingin Kruununhaassa. Ammattisotilas Jari Karhu palkataan vauhdittamaan tutkintaa. Selviää, ettei uhka suinkaan noudata valtioiden rajoja.

Kostaja -kirjan kansi. Kannessa kirjan ja kirjailijan nimi sekä ihmisen hahmon siluetti.

Takaisinmaksun aika: Kostaja

Vankilassa istuva Mikael Snek haluaa kostaa. Vapauduttuaan hän ei aio pakoilla vaan matkustaa keskelle riiteleviä rikollisliigoja. Kostaja pohtii verevällä tavalla hyvän ja pahan suhdetta.

Matkoja mielen syövereihin

Tyttö A -kirjan kansi. Kannessa suoraan kameraan katsova tyttö, joka pitää sormiaan suunsa lähellä.

Ravisteleva kirja lapsuuden kauhuista: Tyttö A

Kammottava lapsuus on jättänyt Lex Gracieen jälkensä. Lexin vanhempien kuoltua hän joutuu jälleen vastatusten menneisyytensä kanssa. Kykeneekö Lex katsomaan mennyttä silmästä silmään?

Täydellinen rikos -kirjan kansi. Kannessa punainen ihmisen siluetti pimeän käytävän keskellä.

Arvoton maailma: Täydellinen rikos

Mies surmaa välinpitämättömästi ystävänsä ja lähtee pakomatkalle. Kiinalaisen A Yin Täydellinen rikos on moderni sovitus Dostojevskin Rikoksesta ja rangaistuksesta.

Mindhunter-kirjan kansi. Kannessa tyylitelty kuva ihmisen kasvoista.

Sarjamurhaajien profiloinnin pioneeri: Mindhunter

Kaksiosainen Mindhunter-sarja on true crimea parhaimmillaan. Sarjamurhaajien profiloinnin parissa elämäntyönsä tehnyt John Douglas kertoo, kuinka nykyisiin profilointitekniikoihin päädyttiin.